Een evenement organiseren, een nieuw paspoort aanvragen of een huis bezitten. Allerlei zaken waar je heffingen of belastingen voor moet betalen. Wanneer de gemeente Almelo de begroting vaststelt, worden ook nieuwe tarieven ingevoerd voor deze zaken. En de meeste gaan omhoog.
Naast middelen van het Rijk, brengen gemeenten geld in het laatje door belastingen te heffen. Hierdoor kan de gemeente bijvoorbeeld afvalverwerking of onderhoud aan het riool betalen. De verwachting is dat de gemeente grofweg 54 miljoen binnenhaalt met gemeentelijke heffingen in 2024. 1Twente maakte een overzicht van de meest voorkomende heffingen die verhoogd worden.
Ook in Almelo dragen toeristen belasting af aan de stad. Daarnaast wordt er belasting betaald over ‘precario’. Dat betaal je wanneer je gebruik maakt van gemeentegrond. Sommige horecaondernemers betalen dat wanneer het terras op gemeentegrond staat. Maar denk ook aan een tent of kraam, of vlaggen, versieringen of reclameborden die over de grond hangen.
Kost dat? | Toeristen betalen een dubbeltje meer per overnachting vanaf volgend jaar: 1,65 euro. Precario gaat per vierkante meter en de prijs is vanaf januari 19,95 euro per jaar. Best een stijging, want dit jaar is het nog 14,35 euro. Een terras is gemiddeld in Nederland 170 vierkante meter. Dat komt dan neer op 3.391 euro aan precariobelasting per jaar.
Bij een waterstad kan havengeld niet ontbreken. In Almelo kost het geld om je boot in de jachthaven van het centrum te parkeren. Dat gaat per strekkende meter. Hoe langer de boot, hoe duurder dus.
Kost dat? | Het prijsverschil wordt minimaal: van 1,25 euro naar 1,30 per dag per meter. Geen uitzonderingen, ook niet voor de Sint. Alhoewel een stoomboot wellicht als een historisch schip telt. In dat geval betaalt de goed heilig man geen liggeld.
De zogeheten ‘leges’ zijn ook verhoogd. Dat zijn diensten die de gemeente levert zoals het uitgeven van een paspoort, parkeervergunningen of vergunningen voor evenementen.
Een evenement in de stad kan je niet zomaar gaan houden. Soms volstaat een melding. Bij evenementen vanaf 300 bezoekers in het centrum is een vergunning sowieso verplicht. Geen vergunning, wel een evenement? Dan riskeer je een boete. Er zijn drie categorieën waarvoor je een vergunning kan aanvragen. En de kosten daarvoor zijn flink omhoog gegaan.
Kost dat? | Categorie A, een klein evenement blijft hetzelfde: 50 euro. Categorie B, een middelgroot evenement gaat van 268,05 euro naar 318 euro. Categorie C, groot evenement met meer veiligheidsrisico gaat van 349,25 naar 410 euro. Een stijging van 17,5 procent.
De kosten voor parkeervergunningen in het centrum of in de blauwe zone blijven hetzelfde. 97,55 euro voor bewoners en 409,35 euro voor ondernemers. Bewoners kunnen voor hun visite een bezoekersregeling aanvragen. Dat is dan 1 euro per dag.
Kost dat? | Alle informatie over parkeerkosten is op de site van de gemeente te vinden.
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken bepaalt de prijzen van paspoorten en identiteitskaarten. De prijzen stijgen naar alle waarschijnlijkheid met 7,7 procent. Dat moet nog officieel worden besloten. Een rijbewijs blijft vooralsnog hetzelfde. Het RDW gaat daarover en heeft nog geen prijswijziging aangekondigd. Die kan alsnog komen halverwege 2024.
Kost dat? | Een paspoort gaat 83,87 euro kosten en een identiteitsbewijs 75,80 euro. Voor jongeren onder de 18 jaar kost het een paar tientjes minder. Het roze pasje blijft op 48,15 euro staan.
Rioolheffing gaat met ruim een tientje per jaar omhoog en afvalstoffenheffing met gemiddeld 6 euro. Eén van de grootste inkomstenbronnen van een gemeente is de onroerende zakenbelasting (ozb). Dat is van belang voor mensen die een huis bezitten. De ozb gaat met 2 procent omhoog.
Je hoeft deze drie belastingen niet te betalen als je te weinig verdient. Je kunt dan kwijtschelding aanvragen. Dat gaat via het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) die ook de heffingen int.
Kost dat? | Door de stijgingen van de drie laatstgenoemde belastingen moeten huishoudens met een eigen huis gemiddeld 22 euro per jaar meer betalen aan woonlasten. Dat komt neer op 947 euro per jaar aan gemeentelijke belastingen. Een huurder betaalt gemiddeld 575 euro aan gemeentelijke belastingen. 17 euro meer dan dit jaar.
Er bestaat een kans dat in 2026 flink bezuinigd moet worden. Dat komt omdat het Rijk dan minder geld aan gemeenten geeft. Daarom denkt Almelo vast na over maatregelen om geld te besparen. Een optie is om lokale heffingen te verhogen. Er wordt gesproken over een ozb verhoging van 10 procent. Dat kom neer op 2,5 miljoen euro aan extra inkomsten in één jaar.