Op begraafplaats 't Groenedael kunnen rouwende Almeloërs sinds kort terecht om te praten over het verliezen van een dierbare. Of dat nou heel lang geleden, of onlangs is geweest. En die behoefte is groot, want steeds meer mensen komen bij de bijeenkomsten op de begraafplaats. “We willen uitbreiden”, zegt coördinator Rosetta Accardi.
Twee keer in de week staat de blauwe partytent opgezet met daarin twee gastvrouwen of - heren die het gesprek aangaan over de dood. “Voorlopig blijft het nog een tent. We kijken naar andere oplossingen. Het wordt wel steeds huiselijker: er hangen nu gordijnen en er is een kachel. Mensen zitten lekker warm”, verzekert Accardi. Vanaf september zijn ze er elke dinsdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en elke donderdag van 13.30 tot 15.30 uur.
De behoefte is er zeker: “Er is best wel aanloop. Steeds komen er wel mensen. Een aantal mensen komt elke week terug, maar er zijn ook veel nieuwe gezichten”, zegt Accardi. Bovendien spreken de vrijwilligers soms mensen aan die met hun ziel onder de arm over het kerkhof lopen. “Zodra er vrijwilligers zijn kunnen we in het nieuwe jaar wel uitbreiden.” De bedoeling is dat er dan op meer dagen vrijwilligers beschikbaar zijn. Het is een project van KomErbij. Een samenwerkingsverband dat tegen eenzaamheid strijdt in Almelo. In de toekomst kunnen ook rouwcoaches betrokken worden bij themabijeenkomsten.
KomErbij Almelo is een partnerschap tussen de gemeente Almelo, welzijnsorganisatie Avedan, de gezamenlijke ouderenbonden Cosbo, Dementie Twente en nog een tal van organisaties. Het is opgezet om de bestrijding van eenzaamheid aan te gaan. Ook is er vanuit de samenwerking een meldpunt Eenzaamheid opgezet. Dat is bereikbaar via 085 000 4520 of online via www.komerbijalmelo.nl. Het meldpunt is er niet alleen voor wie zich eenzaam voelt. Iedereen die zich zorgen maakt over eenzame inwoners kan dat daar melden.
“Het is heel waardevol mensen te spreken over wat hun bezighoudt”, zegt de coördinator van de ontmoetingsplek. “Ze kunnen hun verhaal kwijt en ontmoeten andere mensen. Het is een stukje herkenning. Mensen steunen elkaar.” Ook kunnen mensen doorverwezen worden als blijkt dat iemand meer begeleiding nodig heeft. Het is in die zin ook een preventief middel.
De jaarlijkse herdenkingstocht met lichtjes op het kerkhof is op 17 december. Ook daar zal dit initiatief bij aansluiten. Bij de tocht zal KomErbij informatie geven over de ontmoetingsplek en zelf meelopen met lichtjes.