Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lowie Gilissen: 'Hengelo moet Prins Bernhardplantsoen andere naam geven na ontdekking nieuwe feiten'

De onthulling dat Prins Bernhard ooit lid was van de NSDAP - Hitlers nazipartij - én dat hij daar z'n hele leven over zweeg, maakt dat menig genootschap dat zijn naam draagt, die naam nu heroverweegt. Het Hengelose Prins Bernhardplantsoen blijft voorlopig wel zo heten. Dat heeft de gemeente Hengelo besloten. Lowie Gilissen, dichter en cultureel geweten van de stad, vindt dat een slechte zaak. In Hengeloos Peil lichtte hij z'n standpunt toe.

'Belediging voor verzetsstrijders'

"Als nu blijkt dat-ie niet deugde en daar vervolgens z'n hele leven over heeft gezwegen, dan is dat een belediging voor iedereen die in de oorlog in het verzet heeft gezeten, iedereen die slachtoffer is geworden van de nazi's. Je kunt zo iemand niet naamgever laten blijven van een openbaar park."

Volgens Gilissen gaat de vergelijking met zeehelden uit de Gouden Eeuw prima op. Mannen die het toenmalige Nederland hebben verrijkt ten koste van slaven. Ook daar wordt er nu voor gekozen om bij standbeelden iets te vermelden over die zwarte bladzijde. "Omdat naamgeving een eretitel moet zijn, moet de naam helemaal verdwijnen. Wel zou je onder de nieuwe naam met kleine letters kunnen vermelden hoe het plantsoen vroeger heette en waarom is gekozen voor een wijziging."

“Het ergste? Hij heeft nooit 'sorry' gezegd”

Steekpenningen

Op de tegenwerping dat Prins Bernhard zijn leven al ruim voor de oorlog heeft gebeterd en in de oorlog zelfs leider werd van de Binnenlandse Strijdkrachten, een bundeling van verzetsgroepen in Nederland, pleit hem niet vrij, vindt Gilissen: "Hij heeft z'n positie vooral ten voordele van zichzelf gebruikt. Ook later, na de oorlog. Vanwege de steekpenningen (1,1 miljoen dollar, red.) die hij aannam van vliegtuigfabrikant Lockheed moest de koningin bijna aftreden."

Maar het ergste vindt Gilissen dat de prins het altijd ontkend heeft lid geweest te zijn van de NSDAP: "Hij heeft nooit 'sorry' gezegd."

Voordat Gilissen aan tafel ging, hield hij een pleidooi in de rubriek De Zeepkist:

icon_main_info_white_glyph

De Zeepkist

Er was eens een man die voor 1,1 miljoen gulden steekpenningen aannam om de Nederlandse regering te beïnvloeden bij vliegtuigaankopen.

Een man ook die ten minste twee buitenechtelijke kinderen bleek te hebben.

Een man die samenwerkte met het apartheidsregime van Zuid-Afrika in een illegale operatie.

Een man tenslotte van wie onlangs het bewijs werd gevonden dat hij zijn leven lang gelogen had over zijn lidmaatschap van de partij van Adolf Hitler, de NSDAP.

Verdient deze man de eer om naamgever te zijn van welke straat, steeg, laan, plein, brug, park dan ook? Waar dan ook? Niet dus.

Vandaar dat het de hoogste tijd is dat het Prins Bernhardplantsoen in Hengelo een andere naam krijgt.

Kwestie van fatsoen, een plantsoen met een onbevlekt blazoen. Hengelo, doen!!

Politieke markt

Raadslid Agnes Booijink (GroenLinks) liet deze week tijdens een politieke markt over de renovatieplannen van plantsoen en paviljoen weten te overwegen een politieke markt aan te vragen over de naamgeving van het Prins Bernhardplantsoen. Wordt derhalve vervolgd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.