De gemeente Hengelo ontvangt 3,8 miljoen euro van het ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening om snel 365 woningen te kunnen realiseren. Deze rijkssubsidie draagt de naam 'Startbouwimpuls'. Wethouder Gerard Gerrits er blij mee.
"Door gestegen rente en bouwkosten is het moeilijker geworden om nieuwe woningen te bouwen. Met dit geld kunnen we gestagneerde projecten weer vlot trekken. In goed overleg met de initiatiefnemers willen we snel bouwen wat al vergund is of waarvan het vergunningstraject in behandeling is. Hierdoor kunnen we begin 2024 al starten met de bouw van tientallen woningen."
Het geld is, zoals demissionair minister Hugo de Jonge zegt 'bedoeld om met meer tempo en meer regie te blijven doorbouwen aan meer betaalbare woningen'. In Hengelo gaat het om negen projecten met in totaal 365 woningen: Appendage in Hart van Zuid (68 woningen), Berflo Es Zuid (12 woningen van Welbions), De Post (51), De Sluis (24 woningen van wooncorporatie Welbions) in het Gezondheidspark, Horecawand (39), Huys en Hoogh aan de Bornsestraat (72), Wemenstraat (16), Sloetsweg op de oude Voedselbanklocatie (23 woningen van Welbions) en Trijpstraat, de achterkant van de oude MTS (60).
145 Nederlandse gemeenten ontvangen een bijdrage uit de Startbouwimpuls zodat de bouw van ruim 31.000 nieuwe woningen versneld van start kan gaan. Hiermee is een bedrag van zo'n 300 miljoen euro gemoeid. Per woning wordt gemiddeld een bijdrage van 10.000 euro beschikbaar gemaakt. In heel Twente gaat het om zes miljoen euro voor 19 projecten. Naast de negen Hengelose projecten zijn het projecten in Almelo (acht), Hof van Twente (één) en Enschede (één).
Het geld is gelabeld. Dat brengt een fikse verplichting met zich mee, weet de wethouder. "Als wij verzaken, moeten we het geld terugstorten. Het is mijn eer te na dat dat gebeurt. We moeten het nu wel waarmaken. Dit moet ook lukken. De bestemmingsplannen zijn onherroepelijk”, aldus Gerrits in Tubantia.