In Schouwburg Hengelo wordt zaterdagavond stilgestaan bij de slachtoffers van de oorlog in Israël en Palestina. De Amsterdamse theatermaker Liesbeth Coltof heeft al verschillende culturele wakes gehouden in andere Nederlandse steden en voor een wake in Twente zocht ze contact met Daniël van Klaveren, artistiek directeur van het Enschedese Theater Sonnevanck.
Coltof doet dit niet zomaar. Ze werkt veel samen met theatermakers in Gaza en was daar ook ettelijke malen, totdat op 7 oktober de pleuris uitbrak. Een keer, in 2011, was Daniël van Klaveren mee op zo'n trip. Met plaatselijke acteurs werden voorstellingen voorbereid en gespeeld voor schoolkinderen. Van Klaveren: "Ik was daar toen zo'n twee maanden. Die ervaring heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik heb met een aantal inwoners van Gaza nog wel contact via Facebook. Zij hebben de afgelopen weken familieleden verloren. Vandaar dat ik niet lang na hoefde te denken toen Liesbeth me vroeg deze avond te helpen organiseren."
De wake staat los van de politiek, vertelt Van Klaveren: "We willen met muziek, dans, film, gesproken woord én stilte stilstaan bij de burgerdoden die aan beide kanten vallen. Van negen uur 's avonds tot half een 's nachts zullen bezoekers terecht kunnen in de Hengelose schouwburg voor bezinning en cultuur. Het wordt een avond vol snippers."
Liesbeth Coltof is in deze regio bekend als regisseur van De Vergeten Twentse Lente en Hanna van Hendrik, twee theaterspektakels die plaatsvonden in een hangar op Vliegveld Twenthe. Nu is ze medeverantwoordelijk voor een avond in de Wolvecampfoyer in Schouwburg Hengelo: “Deze avond is een moment om betrokkenheid, onmacht, hoop en wanhoop vorm te geven, om troost te vinden bij kunst en bij elkaar. Een avond om in gesprek te gaan over wat zich voor onze ogen afspeelt en hoe dit ook in Nederland zijn weerslag heeft.”
Hoewel deze theaterestafette oproept tot een staakt het vuren, beseft Van Klaveren dat het weinig indruk zal maken op de leiders van de vechtende partijen. Als ze er überhaupt al weet van krijgen: "Toch vinden we dat we dit moeten doen, omdat dit is wat wij kúnnen doen. Nietsdoen is geen optie."
Wat kunnen bezoekers zaterdag verwachten? Jonge spelers van de Theatermakerij laten hun stem horen, de dansers van X-Dance laten handen en voeten spreken, acteurs van Theater Sonnevanck lezen teksten voor geschreven door schrijvers uit Gaza, de stem van een Palestijnse acteur zal klinken, Regine Hilhorst komt zingen en schrijfster Dorothée Loorbach vertelt een verhaal.
Iedereen is zaterdag welkom en wordt uitgenodigd om ervaringen te delen of gewoon te komen kijken en luisteren. De toegang is gratis. Liesbeth Coltof: "Het is geen avond voor debat, maar een avond om in creativiteit, respect en verbondenheid samen te komen en uiting te geven aan onze onmacht."