In Nederland wordt gemiddeld elke tien dagen een vrouw vermoord, meestal door haar (ex)man of haar (ex)vriend. Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek en/of seksueel geweld. De gemeenten Dinkelland en Tubbergen kleuren oranje om daarmee aandacht te vragen voor de strijd tegen dit geweld.
De campagne Orange the World is zaterdag 25 november begonnen, op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Met de Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Het gemeentehuis in Dinkelland kleurt daarom in de periode van 25 november tot 10 december oranje. In diezelfde periode kleuren ook de kunstwerken op het Raadhuisplein in Tubbergen oranje.
Wethouder Cel Severijn van de gemeente Dinkelland onderstreept het belang van de campagne. “Huiselijk geweld is een groot en misschien ook wel een ongrijpbaar begrip. Want bepaald geweld is zichtbaar, maar er is ook ontzettend veel onzichtbaar geweld. Met deze campagne willen we het onderwerp bespreekbaar maken. Geweld hoort immers nergens thuis”, aldus Severijn.
Wethouder Hilde Berning van de gemeente Tubbergen wil het onderwerp uit de taboesfeer halen. “We zien namelijk dat de overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld te maken krijgt geen aangifte of melding doet, omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden. Dat taboe willen we doorbreken want het onderwerp moet bespreekbaar gemaakt worden en daar hopen we met deze campagne een steentje aan bij te dragen.”
Maaike Schreurs, wijkteamchef van de politie in de gemeente Dinkelland: “Als politie willen we een veilige thuissituatie voor iedereen. Vrouwen en meisjes kunnen altijd hulp vragen op het politiebureau of online via onze officiële social media accounts. Elke situatie is weer anders en dat betekent dat we meestal maatwerk moeten leveren. Tijdens ons onderzoek stellen we feiten vast en stemmen dit met onze partners af. Veilig Thuis zorgt ervoor dat iedereen in het gezin passende hulp krijgt. Voor het slachtoffer, de kinderen én de pleger.”
“Hoe eerder slachtoffers zich melden, hoe beter het is. Ook mensen die het vermoeden hebben dat anderen slachtoffer zijn van geweld kunnen zich bij ons melden”, aldus Roxanne Schaeffer, wijkteamchef van de politie in de gemeente Tubbergen. “Ons uitgangspunt is het geweld te doen stoppen en herhaling te voorkomen. De veiligheid van de slachtoffers staat voorop. Wij werken aan de strafrechtelijke vervolging van daders, maar kunnen ook bemiddelen of andere hulpverleningsinstanties inschakelen. De wijkagent speelt hierbij een grote rol en is het eerste aanspreekpunt in de wijk.”
De gemeenten Dinkelland en Tubbergen werken nauw samen met de politie en organisaties zoals Veilig Thuis Twente. Voor vragen of advies kan men altijd contact opnemen met Veilig Thuis Twente. Telefonisch kan dat op 0800-2000. Of kijk voor meer informatie op www.veiligthuistwente.nl.
Kijk op www.orangetheworld.nl voor meer informatie over de campagne