In de echt verbonden worden, om vervolgens weer uit elkaar te gaan. Scheiden komt in Almelo relatief vaak voor: van Twente wonen hier de meeste mensen die gescheiden zijn. In Almelo kun je vanaf maandag terecht bij de website www.goeduitelkaaralmelo.nl om hulp te krijgen bij scheiden. Niet alleen voor de ouders die uit elkaar gaan, maar ook voor kinderen, familie of vrienden.
Bijna een kwart van de scheidingen loopt uit op een vechtscheiding in 2019 volgens het CBS. Zes jaar daarvoor was heet nog maar 10 procent. De gevolgen zijn groot. Het heeft emotionele impact op partners, kinderen en de omgeving van het gezin dat uit elkaar gaat. Almelo wil met dit platform een hoop problemen voorkomen.
Het begon in juni met een ‘klein priegelwebsiteje voor vragen’ opgezet door ‘PACT Scheiden zonder schade'. Dat zegt projectleider Noortje Schuddebeurs van welzijnsorganisatie Avedan. “Nu is het een site vol informatie.” Maandag was de aftrap met wethouder Eugène van Mierlo: “Je staat er niet alleen voor en hulp vragen is heel normaal.” Op het platform kunnen Almeloërs hun verhaal kwijt. Maar ook kunnen mensen juridisch, financieel, en sociaal-emotionele advies krijgen. De campagne ‘Scheiden doe je niet alleen’ is tegelijk van start gegaan.
De website www.goeduitelkaaralmelo.nl en de campagne ‘Scheiden doe je niet alleen’ is een initiatief van het PACT Scheiden zonder schade. In het PACT werken meer dan 20 organisaties samen aan echtscheidingsproblematiek. Van onderwijs tot maatschappelijk werk en van tot GGD Twente tot Jeugdbescherming Overijssel. Ook zijn er onpartijdige mediators. Het doel is ervoor zorgen dat mensen beter uit elkaar gaan en zo voorkomen dat kinderen in de knel komen in een scheiding.
Via de site kunnen ouders een gratis training volgen over goed uit elkaar gaan. Voor familie en vrienden van scheidende mensen is er een aparte pagina. Ze krijgen antwoord op vragen, zoals ‘Hoe houd je het contact met beide kanten goed? Of wat te doen met feestdagen en verjaardagen?’ De site staat boordevol tips, informatie en video’s. Persoonlijk advies van een expert is gemakkelijk op te vragen per mail. Almelo wil de drempel verlagen om hulp te vragen. En mocht het nodig blijken, kunnen de hulpverleners die achter het platform zitten, doorverwijzen naar de juiste instantie voor hulp.
Er mogen over allerlei dingen vragen gesteld worden: door een jongere die vragen heeft over hoe je Sinterklaas viert met gescheiden ouders, een volwassene die wil weten hoe een scheiding in zijn werk gaat of hoe een ouderschapsplan gemaakt wordt. Mensen die een scheiding hebben meegemaakt, delen gouden tips.
Volgens Schuddebeurs is het niet alleen een website. Acht verschillende experts zitten achter het platform en er is een heel netwerk aan organisaties omheen. Ook worden er verschillende pilots gelanceerd: “Elke maand gaan we webinars geven. Op 19 december is de eerste: dat gaat over feestdagen vieren als samengesteld gezin.” Bovendien start er een ‘buddyproject’ met vrijwilligers. “Buddy’s helpen tijdens en na het scheiden bij het ermee omgaan. Hoe pak je de draad weer op?” Dit gaat in januari van start.