Over enkele weken moet er duidelijkheid zijn wie de knip wil(len) trekken voor de ontwikkeling van woningbouw op en achter het voormalige V&D-pand in Hengelo. En niet lang daarna wordt dan ook duidelijk hoe het plaatje er precies gaat uitzien, weet Arno Kattenpoel Oude Heerink, commercieel directeur van Nijhuis Bouw BV: "Plan A lukte niet, nu gaan we vol voor plan B."
Voor plan A zochten eigenaren Nijhuis Bouw en Dura Vermeer vergeefs beleggers: "Vorig jaar lag er een plan voor 90 appartementen in het goedkopere en middensegment, van verschillende groottes en prijzen. We wilden in het najaar van 2022 beginnen met bouwen. Maar toen de rente steeg, haakten de beleggers af."
Nu ligt er plan B. Daarbij heeft de bouwcombinatie de samenwerking gezocht met Welbions: "Nu worden het 75 appartementen, deels koop (vrije sector) en deels sociale huur. We hebben er alle vertrouwen in dat dat wel gaat lukken."
De invulling van de begane grond ligt nog geheel open. Dat er winkels komen, ligt het meest voor de hand, maar er komen hier in elk geval geen woningen, laat Kattenpoel Oude Heerink weten.
De directeur van Nijhuis Bouw kan zich opwinden over mensen die roepen dat het bedrijf de bouw bewust traineert om de prijs op te drijven: "Da's klinkklare onzin. Veel mensen hebben een bepaald beeld van bouwondernemers, waaraan wij in elk geval niet voldoen. Wij zoeken altijd de samenwerking met overheden, wooncorporaties en andere marktpartijen. Ons credo luidt niet voor niets: 'Wij zijn partner van de stad'."
Bij de plannen op en achter de oude V&D wordt samengewerkt met Dura Vermeer, mede omdat dat bedrijf zo'n 25 jaar geleden het pand met de onderliggende parkeergarage heeft gebouwd. "Zij weten precies wat we daar bovenop kunnen zetten. De mogelijkheden zijn niet eindeloos. We kiezen daar voor zoveel mogelijk lichte materialen." De parkeergarage blijft wel intact; die is eigendom van Q-Park, een in Maastricht gevestigd bedrijf.
Samen met HK2 BV, het bedrijf van FBK Games-directeur Hans Kloosterman, is Nijhuis Bouw ook verantwoordelijk voor de verbouwing van de Bataafse Kamp tot luxe wooncomplex. Dit onder de noemer Bataafse+. De oplevering is gepland in het eerste kwartaal van 2024. Kattenpoel Oude Heerink: "Wij kennen Hans en zijn bedrijf van een eerdere samenwerking, waarbij we het Tebodin-gebouw in Groot-Driene hebben omgetoverd tot een gebouw met 29 luxe appartementen voor vitale ouderen. Die samenwerking smaakte naar meer."
Voor plan B liggen er nu ruwe schetsen, maar de details moeten nog worden uitgewerkt. Vandaar dat Kattenpoel Oude Heerink nog niks kan laten zien. "We gaan nog met de verschillende betrokken partijen om de tafel. Het moet echter sowieso duurzaam en mooi worden."
Hij haakt daarmee in op het nieuws van eerder deze week, dat er in Nederland in de haast om te bouwen veel 'goedkope meuk' verrijst. De gigantische vraag naar nieuwe woningen mag niet leiden tot lelijke gebouwen, waar we later spijt van krijgen, aldus een handvol deskundigen. Kattenpoel Oude Heerink is het daarmee dus van harte eens.
Hij laat de plaatjes, die nog niet gedeeld mogen worden, zien. "Allerminst goedkope meuk toch? Los van onze plannen vind ik dat er in Hengelo heel veel mooie dingen gebeuren momenteel. Als geboren Hengeloër (De Noork, 1978, red.) was ik best sceptisch over de stad vroeger. We hebben de strijd met Enschede verloren als het gaat om bijvoorbeeld de onderwijsinstellingen en de titel winkelstad van het oosten, maar als je mooi wilt wonen aan de randen van een binnenstad, dan moet je in Hengelo zijn."
Een van die plekken is het gebied áchter de huidige V&D. Ook daar gaan Nijhuis Bouw en Dura Vermeer aan de slag: "We proberen in samenspraak met de gemeente het hele gebied tussen Brink, Beekstraat, Brugstraat en Marskant in handen te krijgen. Dat gaat hopelijk lukken." Alleen het pand van Blankestijn Advocaten & Mediators aan de Marskant blijft staan; daar is onlangs nog een penthouse bovenop gezet.
Uiteindelijk moeten er achter de V&D 150 woningen komen. Appartementen, maar vooral ook grondgebonden woningen. "Appartementen hebben we al meer dan genoeg in Hengelo. Er is nu juist behoefte aan zogenoemd 'stads wonen': huizen met kleine tuintjes vlakbij het centrum."
De bouwondernemer ervaart dagelijks de uitdagingen waarvoor bouwbedrijven in Nederland staan. "Aan prijzen van bouwmaterialen en de krapte op de arbeidsmarkt kunnen we zelf niet zoveel doen, maar we kunnen wel zorgen dat we in elk geval bouwen voor de juiste doelgroepen. Wie wil er waar in Hengelo wonen en wat hebben die mensen te besteden? Stel je wilt je nu inschrijven voor een nog te realiseren project. Verkoop je dan direct je huidige woning met het risico dat je een jaar of langer op camping De Waarbeek staat of durf je het aan langere tijd met dubbele woonlasten te zitten?"
Kortom, dat maakt dit soort projecten niet alleen een uitdaging voor beleggers en bouwbedrijven, maar ook voor de eventuele kopers.
Het bedrijf is begin vorige eeuw ontstaan in de schuur van B.J. Nijhuis in Rijssen. Anno 2023 telt Nijhuis Bouw BV meerdere vestigingen in het oosten en noorden van het land. De hoofdkantoren staan in Rijssen, Apeldoorn en Assen. In Enschede staat eveneens een filiaal. Het bedrijf staat qua omzet (281 miljoen euro) op plek 23 in de landelijke Cobouw Top 50. Nijhuis Bouw heeft een kleine vierhonderd medewerkers. In Hengelo werkt Nijhuis Bouw veel samen met Welbions: "We doen vrijwel alle renovatiewerkzaamheden van hun woningvoorraad."
Op 18 december is Arno Kattenpoel Oude Heerink samen met Harry Rupert te gast in Hengeloos Peil. Oud-Welbionsdirecteur Rupert heeft bij de Stichting Centrummanagement Hengelo het onderdeel vastgoed in z'n portefeuille.