De nabestaanden van de 37-jarige Marcus uit Hengelo, die onwel werd bij zijn arrestatie en daarna overleed, leggen zich neer bij de conclusies van het onderzoek naar de doodsoorzaak. Daarmee kan het dossier in de spraakmakende zaak definitief worden gesloten.
De zaak, die zich in augustus vorig jaar afspeelde, trok landelijke aandacht. Van de arrestatie was een video gemaakt, die de nodige commotie veroorzaakte. Er werden onder meer Kamervragen over gesteld. Op de video was onder meer te zien hoe Marcus door twee agenten uit de auto werd gehaald. Vervolgens zou een van de agenten tot twee keer toe zijn knie op de borst van de Hengeloër hebben geplaatst, die op dat moment buiten bewustzijn leek.
De Hengeloër was even daarvoor in Borne wegens opvallend rijgedrag met zijn auto van de weg gehaald. Na eerst een speekseltest op eventuele verdovende middelen, was het de bedoeling een bloedproef af te nemen. Op de Deldenerstraat ging het mis toen de arrestant op de achterbank van de surveillancewagen onwel werd en uit de auto werd gehaald.
Nabestaanden namen de bekende advocaat Richard Korver in de arm en eisten dat er nader onderzoek zou worden gedaan en dat "de onderste steen boven moest komen". Na obductie op het lichaam van Marcus, werd uitvoerig onderzoek verricht naar de doodsoorzaak. Dat duurde bijna een jaar. Voornaamste conclusie was dat de agenten geen blaam trof.
Onduidelijk was nog of de nabestaanden zich bij de conclusies van het rapport zouden neerleggen, maar ze hebben nu besloten het erbij te laten zitten en dus af te zien van eventuele vervolgstappen. Dat hebben ze via hun advocaat Richard Korver laten weten."De familie wil zich nu richten op de verwerking van het verlies en wil verder gaan met rouwen", aldus Korver. Via hun raadsman hebben de nabestaanden laten weten niet in te gaan op verdere vragen.
Het Openbaar Ministier heeft "met het oog op de privacy en uit respect voor de nabestaanden" verder geen mededelingen gedaan over de doodsoorzaak zoals in het rapport vastgelegd.