Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Henry Otter pleit voor meer moestuinen, pluktuinen en voedselbosjes in Oldenzaal

Eikenhakhout brigade Tubbergen1
Eikenhakhout Brigade Tubbergen
Beeld: OVP

Eén van de winnaars van de Groene Vrijwilligersprijs in de provincie Overijssel is buurtmoestuin De Buurtakker in Oldenzaal. “We verbouwen hier met een tiental huishoudens aardappelen en groenten voor eigen gebruik”, vertelt initiatiefnemer Henry Otter in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Het gaat goed met deze Oldenzaalse buurmoestuin in de wijk Glinde Hooiland, die dit jaar heer tienjarig bestaan vierde. “Deze wijk gaat flink op de schop de komende jaren, en het mooie is dat de gemeente dan deze wijk ook verder wil vergroenen. Dat sluit mooi aan met waar wij mee bezig zijn”, aldus Otter.

Voedselbosje

Er staan nog meer groene plannen op stapel. “We gaan in onze wijk ook een voedselbosje aanleggen. Dat doen, evenals de buurtmoestuin, samen met woningcorporatie WBO Wonen.” Otter pleit voor het planten van meer eetbaar groen. “Meer moestuinen, pluktuinen en voedselbosjes. Daar heb je allemaal profijt van en het brengt mensen bij elkaar.”

Groene vrijwilligersprijs

Elk jaar worden de Overijsselse Vrijwilligersprijzen uitgereikt en sinds vorig jaar wordt er in elke gemeente ook een groene vrijwilligersprijs uitgereikt.

Eikenhakhout brigade

In de gemeente Tubbergen ging de prijs naar de Eikenhakhout brigade. Hans Kamerling is coördinator van zowel de brigade als de Fayersheide groep. Diversie werkzaamheden daarvan zijn gericht op verbeteren van het leefgebied van het vliegend hert in Noordoost Twente. Daarnaast heeft hij veel aandacht voor het wel en wee van de vrijwilligers.

Behoud Twents Landschap

De Groene vrijwilligersprijs Dinkelland ging naar Chris van Benthem, oprichter van de Stichting Behoud Twents Landschap. Van Benthem zette zich al jaren in voor behoud van het kenmerkende Twentse landschap. Zelfs al voordat de stichting bestond.

De stichting is opgericht omdat volgens haar het Twentse platteland zowel landschappelijk als ecologisch aan kwaliteit verliest. Om een ecologische ramp te voorkomen roept de stichting inwoner, boeren en bedrijven op om in actie te komen en grondeigenaren en bestuurders om verantwoordelijkheid te nemen voor het behoud van het Twentse Landschap.

Coulisselandschap

De stichting vindt dat we onze kinderen een fraai coulisselandschap achter moeten laten met een grote biodiversiteit. Vele boerenerven zijn behouden gebleven door de tomeloze inzet van de mensen van de stichting. Vele hectares aan nieuwe inplant zijn inmiddels gerealiseerd en enkele hectares nieuwe inplant staan in de startblokken.

Buurtmoestuin De Buurtakker

Buurtmoestuin de Buurtakker kreeg de Groen vrijwilligersprijs in Oldenzaal. De eerste buurtmoestuin van Oldenzaal, De Buurtakker aan de Dr. Poelsstraat/Dr. Nolensstraat, bestaat dit jaar alweer 10 jaar. Samen met WBO Wonen is initiatiefnemer en voorzitter Henry Otter met een aantal buren in 2013 op een braakliggend stuk grond gestart met het verbouwen van eigen voedsel. Het doel was om stadstuinbouw in Oldenzaal te introduceren en het verbouwen van eigen, gezond voedsel dichter bij de mensen te brengen en de samenhang en contacten in de buurt te versterken.

Buurtmoestuin De Buurtakker Oldenzaal
Buurtmoestuin De Buurtakker
Beeld: OVP

Biologische groentes

De buurtmoestuin De Buurtakker is nog steeds een groot succes en ligt er prachtig bij. Er zijn 10 huishoudens die met veel enthousiasme en plezier in een eigen moestuintje hun biologische groentes, aardappelen en fruit verbouwen. Er wordt dan ook geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onderling worden veel kennis, ervaring, zaden, en plantjes uitgewisseld.

Bijen- en vlinderbloemen

Inmiddels is De Buurtakker doorontwikkeld als een ecologische moestuin waarbij verdere vergroening van Oldenzaal, versterking van de biodiversiteit en tegengaan van hittestress en de gevolgen van de klimaatverandering extra aandacht hebben gekregen. Zo zijn er in de Buurtakker ook allerlei fleurige bijen- en vlinderbloemen en struiken te vinden, zijn er schaduwplekken ingericht en wordt er gebruik gemaakt van regenwater en houtsnipperpaden om het water vast te houden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.