Wie heeft er een bijzondere baroktrombone gevonden in de Blauwnet-trein tussen Hengelo en Zutphen? Dat wil eigenaresse Anna Oostendorp dolgraag weten. Na een concert in Den Haag heeft een Hengelose muzikant het van haar geleende blaasinstrument per ongeluk in die trein laten liggen.
Hengeloër Theo ter Beek had er een hele dag repetities in Delft opzitten. Op zaterdagavond 2 december kwam hij ietwat vermoeid aan op station Hengelo om vervolgens in de Blauwnettrein naar Zutphen te stappen. Bij het uitstappen om kwart over tien 's avonds op station Hengelo Gezondheidspark komt Ter Beek erachter dat hij het blaasinstrument niet meer bij zich heeft. “Het is ontzettend vervelend”, zegt de trombonist. Sterker nog: de muzikant en eigenaresse Anna Oostendorp zijn ten einde raad.
Naar alle waarschijnlijkheid is het vijftig jaar oude instrument achtergebleven in de trein richting Zutphen. De koffer van het instrument is niet bepaald klein: “De koffer is 1.20 meter lang.”
De trein vertrok en kwam 22:53 uur aan in Zutphen. Een andere mogelijkheid is dat het instrument is achtergebleven op het station bij de overstap op station Hengelo.
Zoekacties en telefoontjes naar Blauwnet en NS hebben nog niets opgeleverd. Ook kijkjes op de verschillende websites met gevonden voorwerpen hebben nog niet tot het gewenste resultaat geleid. De tijd dringt, aangezien het orkest op zaterdag in Delft moet optreden. “Ik zou wel met iets vervangends kunnen spelen, maar het is niet ideaal”, zegt Ter Beek. Hij zegt goed ingespeeld te zijn op het vermiste instrument.
De Hengelose muzikant heeft het instrument in bruikleen gekregen van eigenaresse Anna Oostendorp: “Het is een kostbaar en vooral dierbaar instrument.” Volgens Oostendorp is het niet te vergelijken met een normale trombone. “Een moderne trombonist kan hier niet op spelen.” Volgens de eigenaresse kan iemand die 'm in bezit krijgt er waarschijnlijk niets mee.
Lees verder onder de afbeelding.
Het gaat om een baroktrombone, die in veel opzichten verschilt van zijn moderne opvolger. Het exemplaar in kwestie is een vijftig jaar oude replica van een zeventiende-eeuws blaasinstrument. De bouwer is het bedrijf Meinl & Lauber uit Zuid-Duitsland. “Je krijgt er echt een heel ander geluid uit dan uit een moderne trombone. Het is een dunnere en mildere klank”, zegt de trombonist. Het instrument wordt vooral gebruikt bij renaissance- en barokmuziek.
Mensen die weten waar de baroktrombone is of het instrument in het bezit hebben, kunnen contact opnemen met Anna Oostendorp op [email protected].