Er wordt voorlopig geen nieuwbouw gepleegd op de locatie van de voormalige brandweerkazerne aan de Hengelosestraat in Enschede. Althans, het college stelt de gemeenteraad voor om de plannen - en het bijbehorende krediet - in te trekken. Dit 'kost' de gemeente nu bijna 9 ton, maar voorkomt volgens B&W een groter verlies door de gekelderde vraag vanuit de markt. Het betekent dat 3.000 m² kantoren, 2.300 m² voorzieningen en 62 woningen niet tot ontwikkeling komen.
Ooit was de garage naast de Prinsessetunnel de uitvalsbasis van de brandweer. Na de verhuizing naar Het Spaansland is het pand jarenlang in gebruik geweest door het onderhoudsbedrijf van de gemeente Enschede. Ondertussen is er altijd gedroomd over toekomstige ontwikkelingen op het perceel in de vorm van een 'tweede Alphatoren'. Het laatste plan, inclusief kantoren een voorzieningen, werd onderdeel van de herontwikkeling van het stationsgebied.
Binnen het bouwplan Centrumkwadraat, dat grofweg de spoorzone langs de Molenstraat en Hengelosestraat betreft, zou de voormalige brandweerkazerne zo'n beetje de laatste horde worden. Maar de ontwikkeling van kantoren, voorzieningen en 62 woningen in een iconische toren blijkt moeilijk aan marktpartijen te slijten.
'Door de huidige economisch omstandigheden, waarin de rente en de bouwkosten torenhoog zijn, is het voor ontwikkelaars erg moeilijk om eindbeleggers te vinden', stelt het college. 'Mede hierdoor is er dit moment geen tot zeer geringe vraag naar kantoorlocaties en commerciële ruimtes in de stad.'
De locatie van de oude brandweerkazerne blijft in het bezit van de gemeente en onder de noemer 'strategisch voorraad' beschikbaar voor toekomstige ontwikkelingen. Welke functie het pand op korte termijn krijgt is nog niet duidelijk.
Het was in beeld als tijdelijke creatieve broedplaats voor kunstenaarscollectieven als Sickhouse en Blackbrick. Daar is onlangs een streep door gezet, omdat uit onderzoeken is gebleken dat de bouwkundige staat van het pand daarvoor niet geschikt is. Er heeft nog verder onderzoek plaats.
De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het schrappen van de brandweerkazerne uit de grondexploitatie. Als dat gebeurt, is dat niet zonder gevolgen. De op voorhand ingeboekte winst (opbrengsten - kosten) uit het deelproject van zo'n 870.000 euro moet dus ook worden teruggenomen.
Daarnaast loopt de gemeente het risico dat een subsidie van 3 miljoen euro, die van het Rijk is ontvangen voor versnellen van woningbouwprojecten, deels terugbetaald moet worden. Het college denkt daar overigens mee weg te komen, omdat door de ontwikkeling van woningen aan de Brammelerdwarsstraat de belangrijkste eis qua aantallen zou worden gehaald.
Overigens is het niet de eerste keer dat de gemeente Enschede te maken krijgt met tegenslag binnen het project Centrumkwadraat. Eerder werd al duidelijk dat de verkoop van 90 bouwkavels aan de Molenstraat voor onbepaalde tijd is uitgesteld omdat er geen ontwikkelaar is gevonden.
De ontwikkeling van een nieuwe studentenflat aan de Molenstraat zou wel doorgang moeten vinden, net als de bouw van 101 nieuwe woningen op de voormalige locatie van gaydisco 't Bölke. Om het laatstgenoemde deelplan van de grond te krijgen was wel een aanvullende gemeentelijke bijdrage voor woningcorporatie De Woonplaats nodig