Het is een ambacht dat in Nederland al vier eeuwen wordt beoefend in wind- en watermolens: het olieslaan. De zogeheten 'olieslagers' hebben tot taak met hulp van molenstenen olie uit zaden, noten en meel te persen. Het ambacht wordt vandaag officieel bijgeschreven op de Lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland.
De Stichting Beheer Noordmolen Twickel deed de voordracht samen met de beheerders van de oliemolens in Woldzigt (Drenthe) en Eerbeek (Gelderland). Dat het ambacht van olieslager op de Lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland is terechtgekomen is belangrijk, omdat de officiële erkenning helpt bij het in leven houden van het eeuwenoude ambacht. In Nederland zijn nog op 19 molens olielagers actief, waaronder op Noordmolen Twickel, waar lijnzaadolie wordt geproduceerd.
Naast het olieslaan wordt ook het Lanenkaatsen in Harlingen en het ambacht van schipper op de Bruine Vloot op de Lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland bijgeschreven. De lijst telt intussen 218 vormen van immaterieel erfgoed. Het ambacht van molenaar is al in 2017 erkend door UNESCO, de VN-tak op het vlak van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.
Bij het proces van olieslaan wordt in de Noordmolen Twickel lijn- en vlaszaad fijngemalen door twee ronddraaiende stenen, die over een metalen plateau rollen. Na het verwarmen van het fijngemalen meel is het eindproduct lijnolie en het restproduct een koek, die wordt gedroogd tot veevoer. De productie is energie-neutraal en er blijft geen afval over. Olieslaan is dus ook nog eens een duurzaam ambacht.