De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) van de vuurwerkhandel gaat vuurwerk vanaf nu als ‘vierwerk’ duiden. Een nieuwe en feestelijke term voor veilig en stabiel siervuurwerk. In feite staat deze campagne vooral in het teken van het gevecht tegen de illegale handel. 'Een gevecht tegen de bierkaai'
Almeloër Jeroen Westen van Mega Vuurwerk Almelo vindt het een nobel streven, maar geeft tegelijkertijd aan dat veiligheid meer is dan beeldvorming. Hele partijen vuurwerk worden volgens Westen afgekeurd voor ze de markt opgaan omdat er bij een steekproef een paar gram teveel kruit in wordt aangetroffen. ”Pakken controleurs toevallig een andere doos, kan er zomaar niets aan de hand zijn. Zo'n campagne heeft niets met het verbeteren van veiligheid te maken. Wat controleurs niet zien is hoe met een lading wordt omgegaan en dat er kruit uit vuurwerk valt als je een doos op de kop gooit. Dan heb je het over feiten.”
De legale vuurwerkhandel is volgens de eigenaar van een bouwmaterialenhandel al veel veiliger sinds de vuurpijlen zijn verboden. ”Dat waren de boosdoeners. Ze werden in onstabiele flessen gezet, vaak met de oudejaarsborrel op. Maar er is niks mis met een mooie, legale sierpot. Voor de vuurwerkbranche is er aan de voorkant niet zoveel meer te doen op gebied van veiligheid. En of je vuurwerk nou vierwerk moet gaan noemen, ik weet het niet hoor.”
Woordvoerder en vuurwerkautoriteit Leo Groenveld laat namens Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) weten dat de branche zich blijft inzetten om haar producten jaarlijks te verbeteren. Zo is nieuw geïmporteerd siervuurwerk anders ontworpen en wordt er een stabiliteitsgarantie bij afgegeven. ”Daardoor zal letsel verder afnemen. Het grondvlak is vanaf nu namelijk breder dan hoog waardoor omvallen verleden tijd is. Dit nieuwe soort siervuurwerk wordt voortaan ‘vierwerk’ genoemd en geeft de jaarwisseling de positieve en feestelijke impuls die het verdient.”
Daarmee zegt de vuurwerkbranche zich voor nu en altijd te distantiëren van al het illegale vuurwerk zoals vuurpijlen, knalvuurwerk- en matten en overig zware explosieven waarmee zij nog altijd wordt geassocieerd. Dat Nederlanders nu al uitkijken naar de oudejaarsnacht blijkt uit een rondvraag van de branchekoepel onder importeurs en winkeliers. ”Zij zien dat consumenten nu al meer hebben besteld in vergelijking met vorig jaar. Daarnaast zien zij ook dat het bedrag dat men besteedt aan het kopen van vierwerk flink hoger ligt”, meldt Groeneveld.
Volgens Jeroen Westen hebben die verkoopcijfers weinig van doen met een verbeterde veiligheid. Het vuurwerk is niet aan te slepen omdat iedereen wel weet dat het snel een keer is afgelopen met het afsteken van vuurwerk in Nederland. Wat je daar ook van vindt. Nu kan het nog en dat verklaart die verkoopcijfers.” Het gevecht tegen een onterechte beeldvorming is volgens branche een gevecht tegen de bierkaai door de illegale handel. Westen beaamt die constatering. ”Het is niet normaal meer als je ziet waar ze op straat die 6 inch buizen mee volproppen. Je huis staat te trillen op de fundering. En handhaving is er nauwelijks op illegaal vuurwerk."