Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Met postkoets en vierspan over historische Twentseweg tussen Almelo en Zwolle

Andries Heidema
Andries Heidema, Commissaris van de Koning van de provincie Overijssel
Beeld: 1Twente

Een oude postkoets, getrokken door een vierspan, rijdt vrijdag in Wierden een stukje over de historische weg tussen Almelo en Zwolle. Met in de koets een aantal provincie- en gemeentebestuurders. Dat ter ere van de presentatie van het boek Twentseweg, een ode aan het leven langs deze oude verbindingsweg.

“Dit is belangrijke weg geweest, de voorloper van de N35, van Almelo naar Zwolle. De oude weg bestaat gedeeltelijk nog steeds”, vertelt Dick Altink, bestuurslid van de Historische Kring Wederden in het radioprogramma Twente wordt Wakker. “Wat er nu nog van de weg over is, gaat over fietspaden en zandwegen.”

Audiofragment
Boekpresentatie in Wierden De Twentseweg beschrijft de weg van Twente naar Zwolle | Dick Altink
Een historische postkoets rijdt met Commissaris van de Koning in Overijssel met een aantal burgemeesters op vrijdag 15 december om 13.30 een stukje van de oude Twentseweg

Historische verenigingen

Op initiatief van de Historische Kring Wederden uit Wierden werd met historische verenigingen in Almelo, Hellendoorn-Nijverdal, Raalte, Heino, Dalfsen en Zwolle samenwerking gezocht en gevonden. “De commissieleden gingen op zoek naar gegevens binnen de eigen plek en plaats. Veel historische informatie over onder andere boerderijen, havezaten en merkplaatsen werd gevonden”, aldus Altink.

Twee auteurs

Twee auteurs voegden deze gegevens samen tot een verhaal. Gerard Vloedbeld nam het Twentse gedeelte tot en met Hellendoorn voor zijn rekening; Herman Overkamp het deel vanaf Hellendoorn tot Zwolle.

“Toentertijd ging men met de ossenwagen de weg op, later met paarden en koetsen”

Geschiedenis

Altink: “Het was een project van redelijke omvang, dat financieel gesteund werd door de provincie Overijssel. De provincie vond het ook belangrijk dat de historie van deze weg werd vastgelegd. Toentertijd ging men met de ossenwagen de weg op, later met paarden en koetsen, nog later met auto’s. De hele geschiedenis is vastgelegd.”

Presentatie

De presentatie van Twentseweg is vrijdag 15 december. De genodigden, waaronder Commissaris van de Koning Andries Heidema en de burgemeesters van de aanliggende gemeenten, verzamelen zich bij maatschap Westrik aan de Lage Eggeweg 9 in Wierden en krijgen daar een lunch aangeboden. Na de lunch, rond 13.30 uur, rijdt een postkoets voor, getrokken door vier paarden, die het gezelschap over een deel van de oude weg rijdt, tot aan de Schaapskooi in Hoge Hexel.
Daar wordt Heidema het eerste exemplaar van het boek aangeboden.

Fotomateriaal

In het boek Twentseweg is een belangrijk stuk historie vastgelegd. Het boek is voorzien van veel fotomateriaal en tekeningen. Het boek is in de plaatselijke boekhandel verkrijgbaar en kost 19,95 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.