In de 'cocaïneschuur' in Overdinkel kon dagelijks voor miljoenen euro's worden omgezet. Daarmee behoort de cocaïnewasserij, die was ondergebracht in een oude schuur, als het om productiecapaciteit gaat tot de grotere die ooit in ons land zijn opgerold.
In een cocaïnewasserij worden verdovende middelen - die in attributen als kleding, drank en plastic worden verstopt - via een chemisch proces weer 'vrijgemaakt'.
Volgens bronnen rond het dossier Lariks, zoals het onderzoek in Overdinkel heet, ging het in de 'cocaïneschuur' in Overdinkel om tientallen kilo's per dag. Naar verluidt honderd kilo en op sommige dagen zelfs nog meer.
De grootste cocaïnewasserij die tot nog toe in ons land werd ontdekt, was die in Nijeveen. Hier was sprake van een productiecapaciteit van honderdvijftig tot tweehonderd kilo per dag. Goed voor een dagelijkse omzet van circa vier miljoen euro, maar dat bedrag kan voor handelaren fors oplopen als de drugs worden versneden.
Op het moment dat de politie in Overdinkel met veel machtsvertoon de loods binnenviel, stond er voor tientallen miljoenen euro's aan spullen.
In deze zaak zitten elf verdachten vast. Daarbij gaat het vooral om Colombianen, die experts zijn in het 'wassen' van cocaïne. Ook de eigenaar van de loods en zijn zoon Jeroen zitten vast voor betrokkenheid bij de cokewasserij. Op het perceel was voorheen een grondverzetbedrijf gevestigd, maar dat ging enkele jaren geleden failliet.
De Colombianen waren gehuisvest op het perceel aan de Goormatenweg. De zaak kwam aan het rollen nadat buren letterlijk onraad hadden geroken. Ze hadden alarm geslagen over een penetrante 'verflucht'.
Waarschijnlijk was het drugslab nog maar enkele maanden in bedrijf, maar nader onderzoek moet daarover meer duidelijkheid brengen.