Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse chauffeurs klagen over te langzaam optrekkende elektrische bussen, met vertraging als gevolg

De nieuwe elektrische bussen van Arriva trekken te langzaam op bij bushaltes en stoplichten. Volgens vakbond FNV Streekvervoer zijn er sinds zondag al tientallen klachten van Twentse chauffeurs binnengekomen. Omdat de bussen langzamer wegkomen, ontstaat er vertraging, waardoor sommige bussen uit de rit gehaald moeten worden.

Langzaam optrekken

Sinds afgelopen zondag rijden de nieuwe witte elektrische RRReis-bussen door Twente. Sinds de start van de dienstverlening zijn er bij de kaderleden van FNV Streekvervoer 75 klachten binnengekomen van buschauffeurs. De bussen trekken bij het wegrijden te langzaam op en schieten rond 30 kilometer per uur in de begrenzer.

Hierdoor moet er opnieuw gas gegeven worden om door de begrenzer te komen: “Je loopt op die manier vertraging op. Sommige bussen worden dan uit de rit gehaald, waardoor het in de andere bussen erg vol wordt”, zegt buschauffeur en FNV-kaderlid John Peters. Reizigers klagen over uitvallende en vertraagde bussen, waardoor veel reizigers hun overstap niet halen.

“De vertraging kan al zo oplopen tot wel 16 tot 18 minuten.”

Krappe dienstregeling

Vooral in Enschede, dat erg kampt met verkeersdrukte, loopt de vertraging al snel op door het langzaam rijdende verkeer. “De vertraging kan al zo oplopen tot wel 16, 17 of 18 minuten. Sommige bussen komen aan op het busstation met een bijna lege accu.” Dit komt volgens de chauffeur onder meer doordat de dienstregeling krapper is dan die van haar voorganger Twents. Volgens de vakbondsman worden reizigers en chauffeurs op deze manier de dupe. De vakbond zegt dat Arriva de problemen wegwuift en de drukke verkeerssituatie de schuld geeft van de opgelopen vertragingen.

Arriva

Volgens Arriva komen er altijd wel dingen aan het licht bij het begin van een nieuwe concessie. De vervoerder zegt dat het een combinatie is van meerdere factoren, namelijk nieuwe bussen, grote verkeersdrukte, bovengemiddeld veel omleidingen en slecht weer. “We hebben goeie gesprekken met de chauffeurs over wat er speelt. We willen zo snel mogelijk dat alles goed loopt”, zegt een woordvoerder.

2022 COEN KRUKKERT 3
Lees ook
Vakbonden geven Arriva tien dagen de tijd om met andere werkroosters te komen

Arbeidstijden

Al voor de nieuwe dienstregeling begon, lagen de vakbonden en Arriva met elkaar in de clinch. Arriva wilde de gemaakte bedrijfsafspraken en roosters van voorganger Keolis niet overnemen. Hierdoor ontstond er onrust bij chauffeurs, omdat er minder tijd was voor pauze en langere perioden dat ze achter het stuur zitten.

Beluister het interview met Arriva-woordvoerder Liesbeth Oelen bij Twente FM.

Audiofragment
Stroeve start Arriva in Twente | Liesbeth Oelen
Stroeve start Arriva in Twente: samenloop omstandigheden | Liesbeth Oelen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.