Als de Losserse gemeenteraad groen licht geeft, worden op landgoed Singraven bij Beuningen tien woningen gebouwd, waaronder zes starterswoningen, met erfpacht. Daar is belangstelling voor, zegt Paul Scholten, adviseur van de Edwina van Heekstichting.
Het plan voorziet in nieuwbouw op twee erven. Op Erve Slinge, Bosborgweg 1, komen in totaal zeven nieuwe woningen. Hierbij gaat het om één vrijstaande woning op de plek van een voormalige varkensschuur en zes starterswoningen aan de overkant van de Borgbosweg.
Op Erve Haboer worden drie vrijstaande woningen gebouwd. Hierbij gaat het om twee nieuwe woningen en de herbouw van een karakteristieke lemen schuur. Deze schuur is momenteel geplaatst op een perceel aan Borgbosweg 6. De schuur wordt na herbouw in gebruik genomen als woning.
In het eerste plan voor de erven bij Beuningen waren geen starterswoningen gepland. “Wel twee vrijstaande woningen”, vertelt Scholten. Dat plan werd in overleg met de gemeente Losser omgeturnd en nu komen daar twee blokken van drie starterswoningen
“Dit traject, namens de Edwina van Heekstichting, is jaren geleden ingezet, met het doel landgoed Singraven toekomstbestendig te maken. De woningen worden in erfpacht uitgegeven; met de inkomsten van de erfpacht kunnen we het landgoed voor de toekomst bewaren”, legt Scholten uit.
Stichting
Edwina van Heek werd opgericht in 1946 uit de nalatenschap van mevrouw Edwina
van Heek – Ewing (1872 -1945).
De stichting heeft tot doel het in standhouden van cultureel erfgoed en
waardevolle natuurgebieden in Twente. Die doelstelling wordt hoofdzakelijk
gerealiseerd door het beheer van twee grote landgoederen, te weten landgoed
Singraven (500 hectare) en landgoed Zonnebeek (ten zuiden van Enschede (150 hectare).
De eerste stap werd gedaan in dat deel van Singraven dat in de gemeente Dinkelland ligt. De woningen daar zijn al bewoond. “Het soort woningen dat we hier toevoegen is echt anders dan in Dinkelland. Daar staan grotere vrijstaande woningen; hier gaat het om woningen die geschikt zijn voor jongeren.” De starterswoningen, twee blokken drie, zijn schuurwoningen en passen bij de uitstraling van het landgoed.
Starterswoningen met erfpacht, willen jongeren dat wel? Scholten meent van wel. “Jongeren hebben behoefte aan een mooie woning die betaalbaar is. Ze worden eigenaar van de woning en betalen jaarlijkse vergoeding voor de erfpacht. Met erfpacht komen ze qua maandlasten nog iets lager uit, dan dat ze naast de woning ook de bouwgrond zelf aan moeten kopen.” En er is nog een verschil: “De nieuwe generatie denkt niet meer traditioneel dat ze dat allemaal zelf in eigendom moet hebben.” Hij heeft al een lijst met gegadigden die graag in Beuningen willen blijven wonen.
In ruil voor ‘nieuw rood’ (woningen) wordt door de initiatiefnemer geïnvesteerd in de ruimtelijke kwaliteit (groen). Jeroen ter Avest, projectleider bij de gemeente Losser, wijst op de balans tussen bouw en groen. “De stichting Edwina van Heek krijgt ontwikkelruimte om die woningen te realiseren. Daar staat een aantal kwaliteitsprestaties tegenover, zoals een wandelpad langs de Dinkel: het ommetje Beuningen, het Sterrenbos dat hersteld wordt en de nieuwe bewegwijzering.”
Wethouder Jaimi van Essen is content met het plan, met name omdat in dit plan ook de bouw van zes starterswoningen opgenomen is. “We hebben daarover met de Edwina van Heekstichting overeenstemming gevonden. Het plan ziet er mooi uit en geeft invulling aan de wens van de raad en van der Dorpsraad Beuningen. Ik hoop dat het plan ongeschonden door de gemeenteraad komt, en dan kunnen we eindelijk aan de slag.”
Als de raad groen licht geeft, komen de tien woningen rond de zomer 2024 in de verkoop, en afhankelijk van de snelheid van de verkoop wordt er daarna gebouwd, op z’n vroegst in het najaar van 2024.
Tijdens de bestemmingsplanprocedure organiseert de Stichting Edwina van Heek een informatiebijeenkomst, waarop zij haar plannen presenteert. Deze bijeenkomst vindt naar verwachting plaats op woensdag 10 januari 2024.