Bij kinderboerderij Het Weusthag zijn ze blij met de beslissing van demissionair landbouwminister Piet Adema (CU) om een uitzondering te maken voor het houden van dam- en edelherten. Het kabinet komt medio volgend jaar met een huis- en hobbydierenlijst. Alle dieren die niet op deze lijst staan, mogen niet worden gehouden. Voor de herten komt er nu dus een vrijstelling.
“Een heel verstandig besluit. Ik ben blij dat ze er nog eens goed over hebben nagedacht”, zegt Tjim Wijering, beheerder van kinderboerderij Het Weusthag in Hengelo. De hertenkamp binnen de Hengelose kinderboerderij telt tien herten. “De herten zijn geliefd onder de Hengeloërs. Veel mensen komen met hun kleinkinderen kijken naar de herten.”
De hertenkamp in Hengelo kent een lange geschiedenis. Net na de oorlog kwamen de herten naar Het Weusthag. Vanuit de hertenkamp ontstond de huidige kinderboerderij.
Het kabinet komt met een zogenaamde positieflijst. Dat betekent dat alle dieren die op deze lijst staan, gehouden mogen worden als huis- of hobbydieren. Aanvankelijk stonden herten niet op deze lijst, waardoor er in de toekomst niet meer mee gefokt mocht worden. Er zou dan een uitsterfbeleid worden gevoerd, maar dat gaat niet door. Volgens het kabinet spelen hertenkampen een belangrijke rol in de geschiedenis.
Volgens een adviescommissie zouden de dieren te weinig ruimte hebben voor hun natuurlijke vluchtgedrag. Daarnaast zou het gewei van het mannetje voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Maar daar komt het kabinet nu op terug.
Voor de hertenkampen zoals die in Hengelo is dit goed nieuws. Een paar jaar geleden werd het mannetjeshert van de kinderboerderij al gesteriliseerd. Hij kan niet meer voor nakomelingen zorgen. “In verband met de ruimte wilden we niet te veel dieren. Het aantal dat we nu hebben is voldoende.” Volgens Wijering kunnen hertenkampen, zoals die in Hengelo, ook voor de komende generaties behouden blijven.