De Möllerwerf in Hengelo heeft veel succes met het aanbieden van creatieve workshops aan jongeren. De kunstwerkplaats heeft dit jaar in samenwerking met het ROC van Twente het project 'Make en Meet' georganiseerd, waarin jongeren workshops volgen als fotografie, schoenen pimpen, lampenkappen maken, kickboksing en tv maken als maatschappelijke diensttijd.
De jongeren krijgen door het project de kans om nieuwe dingen uit te proberen en te ontdekken wat ze écht leuk vinden. Tientallen ROC-studenten hebben de afgelopen weken de workshops met veel enthousiasme gevolgd.
"Het leukste aan deze workshops is dat de jongeren niet alleen kunnen ontdekken wat hun eigen talent is, ze ontmoeten ook mensen", zegt Irma Bruggeman, directeur van De Möllerwerf. Ze kijkt tevreden terug op de afgelopen weken. “Tekenen, schilderen, virtual reality, kunstmatige intelligentie, je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het hier gedaan.”
Het traject met de ROC-leerlingen zit er bijna op, maar dat betekent zeker niet het einde. De projecten op de kunstwerkplaats slaan aan en zijn zelfs zo succesvol gebleken dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) subsidie beschikbaar heeft gesteld om het nog drie jaar te kunnen voortzetten.
"Vanaf januari kunnen we dit programma ROC-breed aanbieden aan studenten", zegt Els Falkmann, projectleider bij het ROC van Twente. "Het is een andere manier van leren en praktijkervaring opdoen. Studenten kunnen zichzelf hierdoor op een andere manier leren kennen.”
Falkmann werkt als tweedelijns projectleider bij de onderwijsinstelling. Ze vangt studenten op die om wat voor reden dan ook dreigen uit te vallen. Ze heeft geconstateerd wat het programma op de kunstwerkplaats met studenten heeft gedaan eerder jaar: “Ze ontwikkelden een grote mate van zelfstandigheid en kregen meer enthousiasme in wat ze doen." Ze ziet de workshops voor studenten ook als een ontdekkingsreis naar de beste versie van zichzelf. "Je kunt leren ontdekken wie je bent en wat je blij en gelukkig maakt.”
Het is de bedoeling dat de jongeren die een workshop hebben meegedraaid, vanaf januari zelf ook gaan helpen met het geven van nieuwe workshops aan andere doelgroepen, bijvoorbeeld aan vluchtelingen, aan cliënten van het Leger des Heils, aan de Zonnebloem. Het project snijdt zo aan meerdere kanten. Bruggeman: “Op die manier betekenen ze ook iets voor een ander. De Möllerwerf is op die manier een toeleverancier geworden van zowel het sociaal domein, als het onderwijs, als de culturele sector. We zijn er heel trots op én blij mee."
Irma Bruggeman, directeur van Kunstwerkplaats De Möllerwerf, was maandag 18 december te gast in de maandelijkse talkshow Hengeloos Peil. Ze vertelde over het succes van het project 'Make en Meet'. Deelneemster Lise van den Ham deelde haar ervaringen.