Van het ooit zo imposante fabriekscomplex van jute- en linnenweverij Zwartz aan de Parallelstraat in Oldenzaal is op dit moment nog slechts één hal in een dusdanige bouwkundige staat, dat deze op enigerlei wijze kan worden ingepast in de nieuwbouwplannen voor dit gebied. Op die manier wordt in de toekomst de herinnering levend gehouden aan deze textielfabriek, die al in 1927 op deze plek werd gevestigd.
Nadat in 2007 een grote brand een groot deel van de fabriek al in de as legde, raakten de resterende hallen in de loop der jaren danig in verval. Onlangs werd de bouwvallige hal nabij de Stakenbeek uit veiligheidsoverwegingen gesloopt. En nu hebben B & W besloten dat een tweede hal ook tegen de vlakte moet omdat de kosten van renovatie niet opwegen tegen het behoud van de hal. Of, zoals wethouder Rob Christenhusz het omschrijft: “Dat mag je geen projectontwikkelaar aan doen.”
Blijft over de hal, grenzend aan de bestaande bebouwing van de Boerskottenlaan. Deze blijft dus behouden. De andere hal mag nu gesloopt worden onder voorwaarde dat de herinnering aan het Zwartz-complex levend wordt gehouden “door vorm- en of stijlreferenties op te nemen in de nieuwe plannen”.
De historie van de firma Zwartz in Oldenzaal gaat terug tot het jaar 1835, toen Zwartz garens leverde aan boeren in de omgeving die ’s winters tot weefsels werden verwerkt en vervolgens door Zwartz weer werden verhandeld. Daarmee is Zwartz een van de oudste textielfabrieken in Nederland en in elk geval de oudste fabriek van Oldenzaal. Vanwege de grote betekenis voor de stad ontving de firma Zwartz begin dit jaar de Gouden Erepenning van de gemeente Oldenzaal. Met inmiddels de vijfde generatie Zwartz aan het roer is het bedrijf, tegenwoordig gevestigd aan de Münsterstraat, nog altijd springlevend.