Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedeërs mogen ook volgend jaar 300 kilo grofvuil 'gratis' storten, maar is de pilot wel een succes?

Afvalbrengpunt Vlierstraat Enschede Google Maps
Het afvalbrengpunt aan de Vlierstraat in Enschede
Beeld: GoogleMaps

Ook na de jaarwisseling kunnen Enschedeërs extra veel grofvuil 'gratis' bij een van de gemeentelijke afvalbrengpunten storten. Het zogeheten stortquotum blijft in 2024 namelijk staan op maximaal 300 kilo. De regel is dit jaar bij wijze van proef ingesteld; voorheen gold er een stortquotum van maximaal 75 kilo. Er wordt nog nagedacht over de invoering van een periodieke grofvuilronde in de wijken.

Het vergroten van het stortquotum is een van de manieren waarmee de gemeente hoopt afvaldump en illegale bijplaatsingen te voorkomen. Sinds de invoering van diftar (het betalen per aanbod restafval) en daarmee ook het afschaffen van het gratis stortquotum, heeft afvaldump in Enschede een vlucht genomen. Niet zelden worden bankstellen of andere soorten grofvuil aan straat of in het buitengebied gedumpt.

Gratis quotum kost geld

Al binnen een jaar na invoering van diftar is het stortquotum terug in het leven geroepen. Zo werden inwoners in staat gesteld om per huishouden maximaal 75 kilo naar een afvalbrengpunt te brengen, zonder dat er iets in rekening wordt gebracht. Of de regel effectief is, valt te betwijfelen. Ook na herinvoering van het stortquotum bleef de hoeveelheid afvaldump stijgen. Bovendien blijkt uit cijfers van Twente Milieu dat een gemiddeld huishouden slechts 26 kilo van het totale quotum gebruikt.

Afvaloverlast afvaldump Transburg Enschede 02
Lees ook
Afvaldump kost Enschede bijna half miljoen; hoop gericht op hoger stortquotum en grofvuilrondes

Desondanks is er vorig jaar als uitkomst van het coalitieakkoord geld vrijgemaakt om gedurende 2023 een proef uit te voeren met een stortquotum van 300 kilo. Dat er geld moet worden vrijgemaakt is logisch: normaal gesproken wordt er bij het afvalbrengpunt 1,50 euro per 10 kilo restafval in rekening gebracht. Dat loopt de gemeente 'mis' bij gebruik van het quotum, maar de verwerking van het afval kost wel geld.

Wordt het quotum wel benut?

Bij de uitbreiding van het stortquotum is voor 2023 rekening gehouden met een extra kostenpost van 1,2 miljoen euro. Dat staat gelijk aan 8 miljoen kilo extra gestort grofvuil, ofwel ruim 103 kilo per huishouden. Volgens het college kan de pilot met het stortquotum met een jaar worden verlengd, want de kosten 'vallen lager uit dan verwacht'. Dat kan logisch geredeneerd maar één ding betekenen: er wordt minder gebruik gemaakt van de verruiming van het stortquotum dan gedacht.

20230826 Plasticcontainers afvalcontainers afval plastic thumb
Lees ook
98 procent van het plasticafval in deze Twentse containers wordt niet gerecycled, maar verbrand

Of dat daadwerkelijk zo is, wil het college nog niet zeggen. "We zien ontwikkelingen die maken dat we de proef met een jaar kunnen verlengen", aldus een gemeentewoordvoerster. In het begin van 2024 staat er een uitgebreide evaluatie van de pilot op het programma. "We informeren de raad vervolgens eerst over de resultaten."

Dan wordt overigens ook de discussie gevoerd over invoering van een proef met grofvuilrondes. Dat houdt in dat er periodiek grof restafval, zoals banken en andere meubels, gratis aan huis wordt opgehaald. Ook dit kost geld, dat bij definitieve invoering via de afvalstoffenheffing in rekening moet worden gebracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.