Voor de Mirrewinterhoornbloazers Ol’nzel is de viering van de winterzonnewende het hoogtepunt van het jaar. Omdat op de avond van de kortste dag, dit jaar op donderdag 21 december, oude heidense gebruiken als het midwinterhoornblazen samenvloeien met christelijke rituelen van het kerstfeest. Met hoorngeschal wordt het duister verdreven en wordt de Brenger van het Licht, Jezus Christus, verwelkomd.
De zonnewende en het midwinterhoornblazen waren vroeger heidense gebruiken en later ingelijfd in het christelijke geloof. Al duizenden jaren wordt de (winter)zonnewende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd. Dat is het moment waarop het licht na een periode van duisternis rechtsomkeert maakt en de dagen weer gaandeweg beginnen te lengen. Voor de Germanen was de zonnewende het heiligste feest van het jaar, ook wel het Yule (joel)-feest genoemd omdat men met veel lawaai en licht de geesten van de duisternis wilde verdrijven.
De viering van de winterzonnewende start donderdagavond buiten de Plechelmusbasiliek met het verdrijven van het donker door de klanken van de ossenhoorn (uit Markelo), midwinterhoorn (uit Oldenzaal), alpenhoorn (Tankenberg Bloazers) en jachthoorn (Bladbloazers Twickel). Daarna gaan de deelnemers via de kerkdeur de schaars verlichte kerk binnen onder begeleiding van pauken. Tijdens de viering, met af en toe blaasmuziek van een koperensemble uit Delden, zal het licht centraal staan en de kerk steeds lichter worden. Ook Sinte Lucia, patroonheilige van de blinden, is aanwezig tijdens de viering.
Sophie van Gils speelt de rol van de lichtdraagster, door met een krans van vier kaarsen op haar hoofd, de kerk vullen met haar mooie gezang. Tijdens de woorddienst kan een kaarsje naar het altaar worden gebracht en mogen de (vooraf ontvangen) wenskaarten in een kerstboom worden gehangen.
Voor de negende keer alweer vieren de Oldenzaalse midwinterhoornblazers de winterzonnewende op donderdagavond 21 december, samen met onder meer het pastorale team van de Plechelmusbasiliek en De Hofkerk. Op de avond van de kortste dag begint de viering om 19.00 uur op het plein voor de Plechelmusbasiliek. De avond is voor iedereen vrij toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld, aanmelding is niet nodig. Na afloop is iedereen welkom onderin de toren voor een kopje koffie/thee, chocolademelk en iets lekkers.