Almeloërs met een laag inkomen en hoge zorgkosten kunnen in aanmerking komen voor een gemeentepolis van zorgverzekeraar Menzis. Korting op de premie en extra vergoedingen moeten het financiële leed verzachten. ”Ook eigen bijdrage meeverzekerd.”
Van deze collectieve zorgverzekering voor minima, ook wel de gemeentepolis genoemd, kunnen Almeloërs sinds 2016 gebruik maken. ”In 2022 maakten 3.549 volwassenen en 804 kinderen gebruik van deze voorziening”, laat een woordvoerster van de gemeente desgevraagd weten. De collectieve zorgverkering voor minima is niet per definitie goedkoper. Afhankelijk van de feitelijke zorgkosten kan er in alle gevallen naast de basisdekking een aanvullende- en een verzekering voor tandartskosten wordt afgesloten.”
Voor iemand die geen of weinig zorgkosten verwacht, is de collectieve zorgverzekering voor minima waarschijnlijk niet de goedkoopste oplossing, benadrukt de gemeente in antwoord op een aantal vragen. ”Mogelijk heeft iemand dan sowieso zelfs geen aanvullende verzekering nodig. Maar die conclusie valt pas achteraf te trekken. Op de site www.gezondverzekerd.nl kun je een collectieve zorgverzekering voor minima afsluiten en meteen een inschatting maken welk aanvullend pakket en tandartsverzekering het meest passend lijkt.”
De Almelose gemeentepolis is voor afgelopen jaar meer dan drieënhalf duizend keer afgesloten. Ruim 800 kinderen waren meeverzekerd. Naast de basisverzekering biedt GarantVerzorgd keuze uit 3 aanvullende pakketten. Afhankelijk van de vergoedingen, verschillen die in prijs. ”Daarnaast is er keuze uit 3 tandartskostenverzekeringen met verschillende vergoedingsmogelijkheden.”
Sommige gemeenten vergoeden ook deel van eigen bijdrage van de verzekerde. Almelo kent een ruimhartige regeling in de polis. ”Voor Almelo geldt dat het eigen risico van 385 euro in alle pakketten is meeverzekerd. Deelnemers hoeven zich daarom geen zorgen te maken dat ze dit bedrag zelf moeten betalen. Op de website Collectieve zorgverzekering | Gemeente Almelo is met een keuzehulp een persoonlijk advies vindbaar en is te lezen wel zorgverzekering bij iemand past.”
Als iemand met een laag inkomen en hoge zorgkosten al voor begin van het nieuwe jaar in de problemen is gekomen, kan de gemeentepolis alsnog uitkomst bieden. ”In principe wordt de collectieve zorgverzekering voor minima gezien als de voorziening waarop men ook in die gevallen een beroep kan doen. In de meeste gevallen zal dit afdoende zijn. Is dat niet het geval dan is in uitzonderingsgevallen een beroep op de bijzondere bijstand mogelijk.”
Ofschoon de gemeente in contact staat met maatschappelijke instanties en via die kanalen de gemeentepolis onder de aandacht wordt gebracht, kan het ook zijn dat men zelf de overweging moet maken een gemeentepolis af te sluiten. Bovendien signaleert de zorgverzekeraar tegenwoordig betalingsachterstanden bij een gemeente waarmee daarover afspraken zijn gemaakt. ”Maatschappelijke organisaties als Almelo Sociaal en Avedan wijzen potentiële deelnemers op de mogelijkheden van de collectieve verzekering van de gemeente”, legt de woordvoerster uit. ”Daarnaast worden inwoners via de gemeentepagina in het in het huis-aan-huisblad en via sociale media op de mogelijkheid geattendeerd.”
De gemeente stelt overigens een inkomensgrens van 115 procent van het bijstandsniveau voor de gemeentepolis. Daarmee moet worden voorkomen dat grensgevallen buiten de boot vallen. ”En afhankelijk van specifieke situaties kan ook daar in uitzonderingsgevallen van worden afgeweken.”
Inwoners van Almelo die in aanmerking denken te komen voor de zogeheten collectieve gemeentepolis GarantVerzorgd bij Menzis en nog geen actie hebben ondernomen, moeten dat zo snel mogelijk voor het einde van het jaar alsnog doen.