Volgens Arno Kattenpoel Oude Heerink van Nijhuis Bouw gaat het 'hooguit nog enkele weken' duren voor duidelijk wordt wat er precies met de oude V&D en het achterliggende gebied gaat gebeuren. Er komt in elk geval woningbouw. "De V&D staat al jaren leeg, maar ondertussen wordt het zo goed mogelijk gebruikt (van exposities tot een heuse schaatsbaan, red.). Wij willen echter graag verder, want leegstand kost ons veel geld."
Samen met Harry Rupert was Kattenpoel Oude Heerink maandag 18 december te gast in Hengeloos Peil. Oud-Welbionsdirecteur Rupert heeft bij de Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) het onderdeel vastgoed in z'n portefeuille. De twee overleggen vrijwel wekelijks en hebben - in elk geval waar het om de plannen voor Hengelo gaat - geen geheimen voor elkaar.
"Ik ben blij met partijen als Nijhuis Bouw en Dura Vermeer. Daar heb je veel meer aan dan aan stunters, die gaan voor snelle winst in combinatie met een slechte invulling. Da's niet goed voor een duurzame binnenstad", vertelt Rupert.
De SCH zit als een schakel tussen ondernemer en gemeente in. "We faciliteren, organiseren en - als het nodig is - masseren. We nemen knelpunten weg." Hij noemt een voorbeeld: "Door de vele regen van de afgelopen maanden heeft de binnenstad te kampen met een hoge grondwaterstand waardoor kelders vollopen. Hoe lossen we dat op? Samen met de gemeente en de ondernemers werken we daar aan."
Hij vervolgt: "We houden ons bezig met de belangen van ondernemers en vastgoedeigenaren in de binnenstad. De gemeente Hengelo heeft in het Ambitieplan Compactere Binnenstad vastgelegd dat het winkelgebied moet wordt ingedikt (lees: minder winkels en winkels zoveel mogelijk rond het marktplein en de Brink, red.) en dat de gaten gevuld worden met andere functies. De functie 'wonen' is interessant om drie redenen: er is een schreeuwend tekort aan huizen, het gaat de leegstand tegen en bewoners brengen reuring in de binnenstad."
De bouwcombinatie Nijhuis Bouw en Dura Vermeer wil al jaren bouwen op de plek van de oude V&D en het achterliggende stuk grond, een rechthoek tussen Beekstraat, Brugstraat, Marskant en Brink. Nijhuis Bouw-directeur Arno Kattenpoel Oude Heerink: "We gaan voor een totaaloplossing, waarbij de V&D als eerste aangepakt wordt."
In 2022 lag er ook al een plan, maar daar kon een streep door, toen beleggers afhaakten vanwege de snel stijgende rente, tegenwerkende nieuwe regelgeving vanuit Den Haag en stijgende bouwkosten.
Eind 2022 krabde Kattenpoel Oude Heerink zich wel even achter de oren: "Ik dacht: wat nu? Snel hebben we onze koers toen verlegd. In de wetenschap dat een nieuw kabinet nog wel even op zich laat wachten, hebben we in samenspraak met Welbions voor een deel sociale huur gekozen." Een ander deel van de woningen betreft middenhuur, met huurprijzen tussen de 800 en 1.100 euro. "De bouw voor die categorie is de laatste jaren nagenoeg stilgevallen in het hele land. Woningen voor zeg maar leraren en de ambtenaren." Ook daarvan gaat Welbions de verhuur voor zijn rekening nemen.
In het eerste plan was Welbions nog geen partij. Oud-Welbionsdirecteur Harry Rupert legt uit waarom dat ineens mogelijk werd: "Tot voor kort waren corporaties aan strenge regels gebonden. Ze mochten bijvoorbeeld alleen maar bouwen voor sociale huur. Daarnaast waren er verschillende heffingen, die inmiddels deels zijn afgeschaft, waardoor corporaties nauwelijks investeringsruimte hadden. Ten derde: er zijn voor dit soort projecten vanuit het Rijk investeringssubsidies beschikbaar. En Hengelo heeft daar aardig wat van binnen gehaald. Bijvoorbeeld voor de horecawand, als onderdeel van het plan Lange Wemen."
Volgens Rupert beoordelen Hengeloërs hun stad in grote mate op basis van het centrum: het nieuwe marktplein, Lange Wemen, Bataafse Kamp, Wetplein. "Die ontwikkeling is heel positief. Het enige waar we nu nog voor moeten waken is dat er een negatieve teneur ontstaat door alle geplande bouwactiviteiten. Want voordat het mooier wordt, zal het nog even een paar jaar vervelend worden, met allemaal bouwkranen, veel lawaai en volop bouwverkeer."
Hengeloos Peil is op donderdag 21 december om 22.00 uur en op zondag 24 december om 11.00 uur te zien op het tv-kanaal van 1Twente.