Het was een ietwat sneue vertoning woensdagavond in de Hengelose raad: de door Herbert Capelle ingediende motie ten aanzien van het Prins Bernhardplantsoen kreeg slechts één stem voor. Inderdaad, van de indiener zelf. Toch ging de eenmansfractie van Hengelose Burgers niet met lege handen naar huis: de wethouder beloofde te proberen tegemoet te komen aan in elk geval een van Capelles wensen.
Herbert Capelle draagt in zijn motie het college op 'samen met relevante organisaties, partners en belanghebbenden nieuwe plannen te ontwikkelen voor het plantsoen, waarbij er een voorkeur is voor een culturele of maatschappelijke bestemming. Kortom: maak van het Prins Bernhardplantsoen een cultuurplantsoen'.
Hoewel het college Capelle ontraadde de motie in stemming te brengen, deed het raadslid dit toch. Zelf stemde hij uiteraard voor, de andere 36 raadsleden stemden tegen, omdat ze het 'huidige proces graag eerst een kans willen geven', verwoordde Han Daals van BurgerBelangen het geluid van de raad.
Even over dat lopende proces. In eerste instantie lag er het plan voor uitbreiding van het paviljoen. De omwonenden vreesden overlast tot in de kleine uurtjes, omdat de huur van zo'n paviljoen terugverdiend moet worden; het gaat om 43.000 euro per jaar. Dat kan in principe alleen als je zo maximaal mogelijk geopend kunt zijn. Daarnaast waren raadsleden en omwonenden niet te spreken over het uitblijven van inspraak.
Na gesprekken tussen gemeente, architect en omwonenden wordt het plan nu aangepast. Ook is het punt ten aanzien van de kredietverstrekking gisteravond van de agenda gehaald, om vervolgens ergens in 2024 opnieuw geagendeerd te worden.
Ondertussen deed wethouder Gerard Gerrits een handreiking naar Capelle: "Bij de zoektocht naar een uitbater zullen we expliciet op zoek gaan naar een partij die ook een maatschappelijke functie heeft."
Het enige fractielid van Hengelose Burgers noemde als voorbeeld de theeschenkerij in het Van Lochemsbleekpark in Enschede: "Daar werken bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking. Mensen met een afstand tot de maatschappij." Capelle is bang dat er straks 'een weinig toevoegende pizzeria, hamburgerketen of shoarmazaak' in de nieuwbouw komt.
Gerrits laat Capelle weten dat de gemeente haar best zal doen dat eerste voor elkaar te krijgen: "Zie het als een inspanningsverplichting, niet als een harde eis." Gerrits heeft van de omwonenden gehoord dat ze allerminst bezwaar hebben tegen een horecabedrijf dat zeven dagen per week geopend is, omdat er daarmee ook een zekere mate van toezicht in het park komt. VVD-raadslid Mitchell Boers: "Je moet niet onderschatten hoe belangrijk die sociale veiligheid is voor de omwonenden en de bezoekers van het park."
In z'n betoog vraagt Capelle of bij de herinrichting van het park ook gekeken kan worden naar een culturele invulling van de oude molen en het gymlokaal naast het bestaande horecapand. Gerrits geeft aan dat de molen particulier bezit is en de eigenaar niet openstaat voor gebruik ten dienste van het park en dat de gymzaal af en toe door verenigingen wordt gebruikt, maar dat de omwonenden veelvuldiger gebruik niet zien zitten.
Net als Han Daals vinden ook Agnes Booijink (GL) en Brian Geertshuis (FvD) dat op voorhand geen dingen uitgesloten moeten worden. Geertshuis: "We moeten niet nu al blind gaan voor een maatschappelijke invulling, hoewel dat misschien een sympathiek streven is." Booijink: "Ik vertrouw erop dat het college het nu wel goed oppakt. Ik vraag me wel af of het college geld over heeft voor een maatschappelijke invulling van het pand." Want dat is volgens het GroenLinks-raadslid de consequentie als straks niet wordt gekozen voor een reguliere uitbater.