Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Tineke blij met uitbreiding Logeerregeling COA: 'Nu hoeft Khairo niet meer wekelijks naar Zeist'

231103 asiel hengelo Tineke Hesper Khairo Haidary Ernst Bergboer
Het COA verruimt de Logeerregeling en da's goed nieuws voor de Hengelose Tineke Hesper en haar logé Khairo Haidary.
Beeld: 1Twente / Ernst Bergboer

Om de enorme druk op de opvangcapaciteit te verlichten, heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de zogeheten 'Logeerregeling' verruimd. Waar tot voor kort alleen statushouders bij een gastgezin of bij familie of vrienden konden verblijven, kunnen nu ook asielzoekers die nog in de procedure zitten hier gebruik van maken. Goed nieuws voor de Hengelose Tineke Hesper en helemaal voor een van haar logés Khairo Haidary.

Ruim huis

Tineke Hesper heeft sinds enkele jaren asielzoekers te logeren in haar ruime huis aan de Troelstrastraat in Hengelo. Dit doet ze sinds ze erachter is gekomen hoe weinig privacy de gemiddelde asielzoeker in Nederland heeft. Ze maakt daarbij geen gebruik van een regeling: de asielzoekers houden hun adres in het azc en moeten zich daar met enige regelmaat melden. Bij Tineke hebben ze die privacy wel. "Daarbij zorgt het voor zoveel plezier en gezelligheid in huis. Ik zou nooit meer zonder die mannen willen."

Telkens naar Zeist

Dit vertelde ze begin november tegen 1Twente. Toen moest haar logé Khairo zich nog wekelijks melden bij het azc, omdat een logeeradres niet als verblijfsadres gold. Op het moment dat de 18-jarige Khairo nog het Hengelose asielzoekerscentrum als officieel huisadres had, was dat niet zo'n probleem. Dat werd het wél, toen hij diende te verhuizen naar het azc in Zeist. Tineke Hesper: "Ik kon gelukkig de afspraak maken dat Khairo bij mij mocht blijven logeren, zolang hij zich maar regelmatig in Zeist meldde."

231103 asiel hengelo Tineke Hesper Khairo Haidary Ernst Bergboer
Lees ook
Tineke uit Hengelo laat asielzoekers bij haar logeren, Khairo is één van hen

Inschrijven bij gemeente Hengelo

Nu hoeft dat niet langer. Khairo kan zich laten inschrijven bij de gemeente Hengelo en vervolgens mag hij zo lang bij Tineke blijven als mogelijk danwel nodig is. Als hij z'n status krijgt - die zekerheid heeft de jonge Afghaan nog niet - mag hij ook bij Tineke blijven tot hij een eigen adresje heeft gevonden. Dat geldt trouwens ook voor Tinekes tweede logé Ali. De geboren Syriër heeft z'n verblijfsstatus echter al. "Hij staat op de wachtlijst voor een woning in Enschede. Tot hij die heeft gekregen, blijft ook hij bij mij." Als statushouders houdt Ali echter geen bed meer bezet, zoals Khairo.

icon_main_info_white_glyph

Logeerregeling

Om de druk op de opvangcapaciteit te verlichten, verkent het COA verschillende maatregelen en instrumenten die opvang buiten de reguliere opvang mogelijk maken. Een van die instrumenten is de Logeerregeling. Door de doelgroep van deze Logeerregeling uit te breiden, kunnen vanaf nu niet alleen statushouders gebruikmaken van deze regeling, maar ook asielzoekers die in de algemene asielprocedure zitten en een BSN hebben. Door de uitbreiding kunnen er meer bedden vrijkomen voor andere asielzoekers. De Logeerregeling stopt wanneer de statushouder woonruimte van de gemeente krijgt aangeboden of wanneer een asielzoeker een afwijzende beschikking krijgt van de IND. In dat laatste geval keert de logeerder zo snel mogelijk terug naar de COA-opvang.

Testament

Zelfs in het geval van een plotseling overlijden van Tineke hoeft Khairo niet stante pede te vertrekken: "Ik heb in m'n testament laten opnemen dat hij na mijn eventuele overlijden nog twee weken in het huis kan blijven wonen. Daarna zal hij terug moeten naar het azc. Maar, even ter geruststelling naar Khairo, ik ben nog lang niet van plan om dood te gaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.