Het was de afgelopen week ongekend druk in de keuken van restaurant ’t Pläske in Ootmarsum. Vrijdag zelfs zo druk dat gasten er middels een bord buiten op werden geattendeerd dat ze er enkel terecht konden voor koffie of thee met iets erbij. Intussen legde een ploeg van zo’n vijftien mensen – vast personeel en vrijwilligers – de laatste hand aan ruim 400 3-gangen diners. Een feestelijk kerstmaal dat op zaterdagmiddag, keurig verpakt in een papieren zak, bij de uitgiftepunten in Oldenzaal en Denekamp werd uitgereikt aan cliënten van de Voedselbank Oost Twente.
Drie jaar geleden waren de eigenaren van ’t Pläske, Arjan ten Damme en Bas Maathuis, als gevolg van de corona-lockdown bijna zelf aangewezen op de Voedselbank. Dankzij overheidssteun kon het personeel worden doorbetaald, maar Arjan en Bas raakten persoonlijk wel snel door hun financiële buffer heen. De ervaring dat je buiten je schuld door omstandigheden heel snel in de problemen kunt komen, deed het tweetal na een paar goede jaren voor het restaurant besluiten “iets terug te doen”.
Maathuis en Ten Damme zochten contact met de Voedselbank Oost Twente, die in Oldenzaal en de gemeente Dinkelland op dit moment wekelijks zo’n 170 cliënten van een voedselpakket voorziet. De voedselverwervingscommissie nam dit ruimhartige aanbod om voor kerst iets extra’s te doen voor de cliënten vanzelfsprekend met beide handen aan. Pas nadat de “deal” was gesloten, beseften Maathuis en Ten Damme dat ze zich wel wat op de hals hadden gehaald. In logistiek en financieel opzicht.
Ten Damme: “Eerlijk gezegd hadden we er niet op gerekend dat het om zo veel cliënten zou gaan. We hebben de hulp van familie, vrienden en bekenden ingeroepen. Een appje was genoeg om mensen hier naar toe te krijgen. Iedereen helpt graag, want het geeft toch ook wel een goed gevoel dat je iets kunt doen voor mensen die het niet breed hebben.” Nadat vanaf woensdag de eerste voorbereidingen werden getroffen, werd vrijdagmiddag door zo’n vijftien mensen – personeel en vrijwilligers – de laatste hand gelegd aan het bereiden en inpakken van de ruim 400 kerstdiners. Vrijwilligers van de Voedselbank Oost Twente zorgden er op zaterdag voor dat de “operatie”, financieel ondersteund door de Rotary Ootmarsum en Oldenzaal, in logistiek opzicht tot een goed einde werd gebracht.
Zaterdagmiddag konden ruim 400 cliënten van de Voedselbank Oost Twente hun 3-gangen kerstdiner – keurig verpakt in papieren zakken – afhalen bij de uitgiftepunten in Oldenzaal en Denekamp. En kan er ook bij mensen voor wie een rijk gevulde kerstdis niet vanzelfsprekend is, de tafel worden gedekt voor een feestelijk diner. Een diner, dat bestaat uit een voorgerecht met stokbrood en saus, bruschetta en bospaddenstoelensoep, coq au vin met aardappelgarnituur, frisse salade en warme groentes als hoofdgerecht en als nagerecht bastognemousse met caramelsaus. Als extraatje kregen de cliënten, die zaterdag hun diner afhaalden, ook nog een kerstpakket mee, beschikbaar gesteld door Unilever Nederland.