Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Oudejaarsdag: vreugde, champagne en knallend het nieuwe jaar in, maar een nachtmerrie voor veel huisdieren

Het is niet onbekend dat oudejaarsdag door iedereen anders wordt ervaren. Het knallen van het vuurwerk is voor veel huisdieren een grote bron van stress. Dierenarts David van Reenen van het Dierenziekenhuis Oldenzaal vertelt over de periode rondom deze dag: “We zien dat steeds meer baasjes een afspraak bij ons maken voor advies of zelfs medicijnen tegen de angst voor vuurwerk.”

Dierenarts Van Reenen laat weten hoe baasjes van huisdieren de stress zo laag mogelijk kunnen houden tijdens de jaarwisseling. “Voorkomen is beter dan genezen.” De dierenarts geeft aan te kunnen oefenen met je huisdier. “Laat ze bijvoorbeeld in de dagen voor oudejaarsdag vast wennen aan het geluid en flitsen. Dit kun je doen door zachtjes vuurwerkgeluiden af te spelen.”

icon_main_info_white_glyph

Waarom steken wij eigenlijk vuurwerk af?

Vuurwerk kent zijn oorsprong in China. Het dient in eerste instantie vooral om boze geesten te verdrijven, en maakt dan ook vaak deel uit van religieuze festivals. In de late middeleeuwen doet het vuurwerk ook in Europa zijn intrede. Pas in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw ontstaat de gewoonte om tijdens de jaarwisseling zelf vuurwerk af te steken.

Bron: NPO Kennis

Gordijnen dicht

Naast de harde knallen, kunnen ook flitsen voor veel angst zorgen bij de dieren. “Het is belangrijk dat je de gordijnen tijdens deze dag dicht houdt. Je kan ook de televisie of radio aanzetten op een niveau dat de knallen minder te horen zijn”, legt Van Reenen uit. Sommige dieren hebben echter meer dan alleen oefeningen nodig, hiervoor zijn kalmerende medicijnen beschikbaar.

“Er zijn gevallen dat huisdieren uit angst weglopen en niet terugkomen”

Baasjes die bijvoorbeeld een gestreste viervoeter thuis hebben, kunnen een afspraak maken bij het dierenziekenhuis in Oldenzaal. “Samen kijken we wat het dier nodig heeft. Wanneer training niet voldoende is, schrijven we medicijnen voor”, vertelt de dierenarts. “Helaas hebben we gevallen meegemaakt dat huisdieren uit angst weglopen en soms niet weer terug gevonden worden.”

Hond Oldenzaal dierenziekenhuis
Beeld: Roos Evers

MRI voor dieren

Het dierenziekenhuis is niet een doorsnee dierenkliniek. “Wij zijn de enige in de provincie Overijssel met een MRI-scanner voor dieren”, zegt Van Reenen. Het dierenziekenhuis in Oldenzaal is een doorverwijslocatie. Wat inhoudt dat andere klinieken de huisdieren doorsturen naar Oldenzaal wanneer de behandelingen te complex worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.