De opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in De Noordmolen in Enschede wordt uitgebreid. Voor 1 april wil de gemeente 70 extra opvangplekken realiseren in het kantoorgebouw aan de Molenstraat. De nog aanwezige gebruikers van de betreffende kantoren hebben te horen gekregen dat zij hun ruimte moeten verlaten.
Op dit moment worden in De Noordmolen 290 zogeheten 'ontheemden' uit Oekraïne opgevangen. Ook op het voormalige jeugdzorgcomplex aan de Tesinkweide in Boekelo wonen nog eens 160 Oekraïense vluchtelingen. Daarmee zitten alle beschikbare opvangplekken vol. Het aantal terugreizigers is beperkt en er komen nog steeds nieuwe vluchtelingen bij, dus wil de gemeente Enschede meer ruimte vrijmaken.
De Noordmolen ziet de gemeente als de meest logische plek voor die uitbreiding. Het pand was voor de oorlog in Oekraïne volledig in gebruik als kantoor, maar het idee leefde toch al om afscheid te nemen van de werkplekken voor ambtenaren. Enkele andere organisaties, zoals de reclassering, zijn er nog gevestigd.
De gemeente wil nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne op bestaande locaties huisvesten. "Het gaat dan in veel gevallen om nareizigers, dus familieleden of vrienden van mensen die hier al verblijven", aldus een gemeentewoordvoerder. "Dat maakt ook dat er door gezinshereniging soms noodzakelijke verhuizingen tussen opvanglocaties plaatsvinden om iedereen een geschikte plek te kunnen bieden."
De bedoeling is dat de nieuwe opvangplekken vanaf 1 april in gebruik worden genomen. De kosten die bij de opvang van Oekraïeners worden gemaakt, worden betaald door het Rijk. De hoogte van dat bedrag is eind vorig jaar bijgesteld van 83 euro naar 61 euro per persoon per dag.
Dat zou betekenen dat de gemeente Enschede voor de opvang van alle 520 Oekraïense vluchtelingen (Noordmolen en Tesinkweide) een bijdrage van 31.720 euro per dag krijgt, ofwel meer dan 11,6 miljoen euro over heel 2024.