Het Beckumse Blasiuskoor moest er vorig jaar noodgedwongen mee stoppen, toen de gelijknamige kerk aan de eredienst werd onttrokken. Het Boekelose Marcellinuskoor telde vorig jaar nog maar achttien leden en werd daardoor beperkt in de repertoirekeuze. Het samengaan van beide koren biedt nieuwe kansen, maar tegelijkertijd is er die blik naar de toekomst: "Bij elk lid dat afhaakt, moet ik bedenken: verhogen we de contributie of gaan we richting een sterfhuisconstructie en maken we alle geld op?"
Dat vertelt Wim Oude Wolbers (80). Hij is al veertig jaar lid van het Boekelose koor. Wekelijks tuft hij vanuit Hengelo naar z'n oude woonplaats om te repeteren in Momentum, de huidige naam van de voormalige Marcellinuskerk. Elke eerste zondag van de maand zorgt het koor voor kerkelijke, veelal meerstemmige, liederen bij de dienst. In tegenstelling tot de kerk in Beckum - die krijgt een nieuwe functie - mag de geloofsgemeenschap van het zoutdorp nog gebruik maken van de acht jaar geleden aan de eredienst onttrokken Marcellinuskerk. Oude Wolbers: "Dankzij het feit dat een uitvaartondernemer een groot deel van de kerk huurt, kunnen verschillende verenigingen uit het dorp de rest van het gebouw nog gebruiken. Dat is ons geluk."
In Beckum was dat geluk er niet. Vandaar dat Bennie Roesink (83), lid van het Blasiuskoor, met veel plezier inging op de uitnodiging van de Boekelose vocalisten om zich samen met z'n Beckumse koorgenoten aan te sluiten bij hun koor: "Negen van de dertien leden die we nog hadden, zingen sinds oktober samen met de Boekeloërs en dat bevalt prima. Zeker, in het begin was het best even aanpoten, omdat hun repertoire anders was dan het onze. Het instuderen kost, zeker op mijn leeftijd, best enige moeite, maar het gaat gelukkig steeds beter."
Roesink was 25 jaar lid van het Beckumse koor. Net als Oude Wolbers is hij de penningmeester. Waar Roesink tenor is, is Oude Wolbers bas. Oude Wolbers: "Ik was in Boekelo de laatste jaren de enige in deze stemsoort. Dat beperkt je als koor in het repertoire dat je kunt zingen. Nu we er twee Beckumse bassen bij hebben gekregen, is dat probleem uit de wereld."
Het vernieuwde Marcellinuskoor telt 27 leden; tien zingende mannen, zestien zingende vrouwen en dirigent/organist Marcel Bellers. Het gemengde koor repeteert eens per week in de voormalige kerk in Boekelo en ondersteunt elke eerste zondag van de maand de dienst aldaar. Het koor zingt ook met enige regelmaat op de andere locaties van de Franciscusparochie: in Haaksbergen (twee kerken) en Buurse.
Toch is het onvermijdelijk dat ook het fusiekoor de komende jaren zal krimpen, weet Oude Wolbers: "Het jongste lid is een jaar of 70 en er komen geen zangers en zangeressen bij. Voorlopig kunnen we verder, maar er komt een dag dat we óf de contributie moeten verhogen óf richting een sterfhuisconstructie moeten. Een andere optie is te zijner tijd samengaan met een van de aan dezelfde parochie verbonden koren uit Haaksbergen. Maar voorlopig kunnen we gelukkig verder."
De Stichting Vrienden van de Marcellinuskerk heeft als doel het in stand houden en onderhouden van Momentum (de naam van de voormalige Marcellinuskerk) voor de gehele Boekelose bevolking. Naast religieuze activiteiten vinden er onder meer concerten, lezingen, workshops uitvaarten plaats. Gerry Leferink beheert het gebouw namens Uitvaartonderneming Leferink Wennink. De stichting is volledig afhankelijk van giften en donaties: IBAN: NL13 RABO 0147 5606 83 t.n.v. Stichting Vrienden van de Marcellinuskerk. Wim Oude Wolbers: "We hebben de ANBI-status en giften zijn dus aftrekbaar zijn voor de belasting." Info: [email protected]