De raadsfracties van BurgerBelangen Hengelo en Lokaal Hengelo willen opheldering van het college van burgemeester en wethouders over het aantal spookwoningen dat de gemeente telt. Uit data-analyse van RTL Nieuws blijkt dat voor 0,3 procent van alle woningen in Hengelo géén bewoner geregistreerd staat, terwijl er wel energie wordt gebruikt. Dit kan wijzen op gebruik van de woning door criminelen.
Volgens het onderzoek van RTL Nieuws, dat gebaseerd is op leegstandcijfers van het CBS en gegevens van het platform Zicht op Ondermijning, zijn er in Hengelo zo'n 110 spookwoningen. Het gaat om woningen waar al langer dan een jaar niemand staat ingeschreven in het kader van de Basisregistratie Personen (BRP), maar waar toch sprake is van energieverbruik.
Dit hoeft niet te betekenen dat al deze woningen gebruikt worden voor criminele activiteiten, maar toch is dit wel met enige regelmaat het geval: in de woningen worden relatief vaak wietplantages ontdekt of ze worden gebruikt als een illegaal bordeel.
BurgerBelangen-raadslid Jeffrey Scholten vraagt het college of het zich herkent in de genoemde cijfers en wil weten of het aantal spookwoningen in specifieke wijken voorkomt. “Zo ja, welke acties worden ondernomen in deze gebieden?”, schrijft Scholten.
Lokaal Hengelo-raadslid Glenn Dedecker wil weten op welke manier informatie verzameld wordt over de spookwoningen.
Spookbewoning is een voorbeeld van ondermijning. Dit is wanneer de bovenwereld en de onderwereld met elkaar in aanraking komen, met alle vaak negatieve gevolgen van dien. Volgens de gemeente Hengelo vergroten dit soort gevallen van ondermijning het gevoel van onveiligheid bij inwoners.
De inzet op het tegengaan van ondermijning heeft volgens de Hengelose politiek een hoge prioriteit. In het nieuwe veiligheidsplan van de gemeente Hengelo, dat volgende week wordt besproken tijdens een politieke markt, is de bestrijding van ondermijning één van de hoofdthema's.
Door meer gerichte controles uit te voeren, inwoners en ondernemers te informeren over hoe ondermijning te herkennen en door het verzamelen en delen van informatie te verbeteren hoopt de gemeente ondermijning in de toekomst verder tegen te gaan.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft sinds oktober 2022 een online instrument beschikbaar gesteld voor gemeenten om spookwoningen sneller te kunnen signaleren.