Minimagezinnen die eind vorig jaar niet in aanmerking zijn gekomen voor een inruilactie voor wasmachines en koelkasten, krijgen een nieuwe kans. "Er komt zo snel mogelijk een nieuwe actie", vertelde wethouder Jeroen Diepemaat maandagavond in het wekelijkse vragenuurtje van de gemeenteraad. GroenLinks stelde de zogeheten witgoedregeling aan de kaak, omdat vlak voor Kerst naar buiten kwam dat de kortingsbonnen naar een te kleine doelgroep zijn verstuurd.
De witgoedregeling mislukt noemen klinkt is wat ongenuanceerd. Oneerlijk of klungelig is wellicht een beter woord. De drieduizend huishoudens die vorig jaar zijn aangeschreven - dus ook de duizend snelste aanmeldingen - hebben namelijk allemaal recht op de 500 euro korting bij inruil van een oude wasmachine of koelkast, omdat zij onder minima vallen die kwijtschelding krijgen van gemeentelijke belastingen. Echter, de voucher was alleen verstuurd naar de mensen die die kwijtschelding vorig jaar voor het eerst kregen. De totale doelgroep omvat zo'n achtduizend huishoudens.
Volgens Jeroen Diepemaat mag de witgoedregeling dus ook een succes genoemd worden. "We hebben gezien dat de animo heel groot was", aldus de wethouder. "Na ongeveer een week werd wel duidelijk dat we een fout hadden gemaakt, omdat veel mensen die geen brief hadden ontvangen zich meldden. Het bleek dat er een verkeerde verzendlijst was gebruikt." De kortingsbonnen waren toen al vergeven.
Desgevraagd laat Diepemaat weten dat er een vervolg komt op de witgoedregeling. In een potje met Rijksgeld, dat voor energiebesparende maatregelen voor minimagezinnen is bedoeld, is nog genoeg geld over. Daarvan worden ook twee acties voor isolerende maatregelen betaald. "Hoewel die maatregelen effectiever zijn dan de witgoedregeling, zien we dat ze minder populair zijn."
Op korte termijn kunnen alle inwoners die kwijtschelding krijgen van gemeentelijke belastingen - en de vorige kortingsbon zijn misgelopen - dus een nieuwe brief op de deurmat verwachten. Diepemaat: "We hanteerden de vorige keer het principe 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'. We bekijken op dit moment nog wel of dit de meest handige manier is."
Sommige fracties pleiten ervoor om alle gezinnen uit de doelgroep een bon te geven. Maar daarvoor is simpelweg te weinig geld beschikbaar gesteld, volgens Diepemaat. "De andere maatregelen (voor energiebesparing, red.) zijn effectiever, dus ik zou graag willen uitzoeken hoe we die bekender kunnen maken."