Stuk voor stuk zijn het duizendpoten en kartrekkers. Zes inwoners zijn tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Enschede in het zonnetje gezet. Uit handen van burgemeester Roelof Bleker ontvingen zij de zogeheten Enschede-speld. Het is een jaarlijkse traditie om inwoners die op vrijwillige basis veel voor hun stad, wijk of omgeving hebben betekend. Dit jaar gaat die eer naar Matthie Kroezen, Dédé Grützmacher, Lex Pauka, Immy Trap, Miranda Meerman en Henk Lucas.
Matthie Kroezen is in Lonneker een niet meer weg te denken factor. In 2015 werd hij lid van de dorpsraad, om een jaar later voorzitter te worden. Kroezen wordt gezien als een zeer actieve en sociaal-maatschappelijke betrokken man. Een echte bruggenbouwer met oog en oor voor de vragen en problemen van de inwoners.
Zijn kennis en kunde, uit de tijd dat hij bij de gemeente werkte, komen van pas bij het tot stand brengen van vele projecten in Lonneker. Hij steekt graag de handen uit de mouwen en klust hij elke week met een groep mannen in en om het dorp. Daarnaast zit hij in het educatieteam van de Lonneker Molen en zet hij zich in voor de Marathon-Enschede en dan in het bijzonder voor de kidsrun.
Lees verder onder de afbeelding.
Ze vormen al jaren een tandem die de basis is voor de wijkraad van centrumwijk Horstlanden-Veldkamp: Dédé Grützmacher en Lex Pauka. Voorzitter Lex is al veertien jaar lid van de wijkraad en Dédé is secretaris een spin in het web. Alles oplossen voor de wijk is niet het credo van het duo. Ze dagen inwoners uit om eerst zelf een oplossing te zoeken. De eerste vraag aan inwoners luidt dan ook vaak: 'Wat kunt u er zelf aan doen?' Blijkbaar een succesvolle aanpak: de wijkraden worden drukbezocht.
(Lex Pauka is vanwege verblijf in het buitenland niet aanwezig en ontvangt de Enschede-speld op een ander moment)
Lees verder onder de afbeelding.
Al meer dan veertig jaar geldt Immy Trap als de stille kracht bij Vosta. Ze staat altijd voor iedereen klaar, vooral als het om de voetbalclub gaat. Vosta zit in haar hart en ze ziet de vereniging en het clubhuis als ontmoetingspunt voor de wijk.
En ook aan de samenhang van de wijk weet Immy - samen met andere betrokken buurtbewoners - steeds meer vorm te geven. Sinds 2017 maakt ze deel uit van de wijkbudgetcommissie Ribbelt-Stokhorst-Schreurserve met (uiteraard) Vosta als thuisbasis. Een idee voor de oprichting van een officiële wijkraad is al geboren.
Lees verder onder de afbeelding.
Miranda Meerman zet zich al jaren in voor de leefbaarheid van Usselo en stond aan de wieg van het plan voor het Dorpsplein Usselo. Ze heeft de Buurtkring Usselo en ondernemers enthousiast gemaakt voor de realisatie en uitvoering van het nieuwe dorpshart. Ze streek plooien glad, hield mensen bij de les, zocht naar extra subsidies en verbeterde het plan met nieuwe ideeën zoals de fietsherstelzuil. Zo was ze een belangrijke schakel tussen de direct omwonenden, het dorp, de gemeente en politiek.
Lees verder onder de afbeelding.
Veertig jaar geleden begon Henk Lucas als vrijwilliger bij verzorgingshuis De Posten. Nadat hij afgekeurd was stortte hij zich vol op het vrijwilligerswerk. Hij treedt daarmee niet op de voorgrond, maar doet wat nodig is. Henk is een duizendpoot. Hij brengt mensen naar de huisarts of het ziekenhuis, deed in coronatijd de boodschappen van bewoners, doet klusjes bij mensen in of rond het huis.
Daarnaast ondersteunt hij de kaartmiddag en bingo van de ouderensoos in wijkcentrum De Helmer en is hij bij De Posten postbezorger. Alsof dat niet druk genoeg is, doet hij bij Erve Leppink ook nog 20 uur per week allerlei klusjes en helpt hij bij de verzorging van de dieren.