Goed nieuws voor Enschedese gezinnen die het financieel niet breed hebben: de gemeente verhoogt de vergoeding voor onderwijsbegeleiding van 600 naar 1000 euro per kind. Zo kunnen ouders met een lager inkomen extra trainingen betalen om de leerprestaties van hun kinderen te verbeteren. In totaal investeert de gemeente dit schooljaar 104.000 euro extra. Daarmee worden 260 kinderen geholpen.
De financiële steun draagt bij aan kansengelijkheid, een belangrijk thema van het gemeentebestuur van Enschede. De vergoeding voor onderwijsbegeleiding wordt al gegeven sinds 2016 en wordt nu dus verhoogd.
De ervaringen over de extra begeleiding zijn positief, aldus Wethouder Harmjan Vedder van onderwijs en kansengelijkheid. “Mooi dat we hiermee ook minder draagkrachtige gezinnen een steuntje in de rug kunnen geven. Het inkomen van ouders mag niet bepalend zijn voor de kansen die een kind krijgt. De extra begeleiding draagt bij aan betere schoolresultaten en is ook goed voor het zelfvertrouwen van kinderen.”
De reden voor de verhoging heeft te maken met inflatie, inspanningen voor onderwijsverbetering en de toegenomen behoefte aan begeleiding die nodig is sinds de coronaperiode. In die tijd hebben kinderen leerachterstanden opgelopen en is hun structuur in het leerproces verstoord geraakt.
De gemeente vergoedt de onderwijsbegeleiding voor kinderen van ouders met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Gezinnen krijgen het bedrag overigens niet zelf op hun rekening gestort. De betaling wordt afgehandeld via de aanbieders van de begeleiding.
Indien ouders in aanmerking komen, kunnen zij de subsidie aanvragen. Voor meer informatie over het aanvragen van vergoedingen kunnen ouders contact opnemen met de gemeente via [email protected].