Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Losser wil kringloopmaatschappij: ‘Materiaal sloop peuterspeelzaal gebruiken voor bouw dorpshuis'

Losser Repaircafé
Repaircafé Losser
Beeld: N. Wesselink

Eén van de ambities uit het Lossers coalitieakkoord is het bevorderen van een circulaire economie, een kringloopmaatschappij. “We kunnen de klimaatambities niet halen als we niet circulair werken. Nu kopen we dingen, gooien ze weg. En in het beste geval recyclen we de spullen, maar dan heb je ook weer energie nodig om er een ander product van te maken”, aldus wethouder Jaimi van Essen van de gemeente Losser.

Niet nadenken, maar voordenken

“Thomas Rau, groot denker op het gebied van circulaire economie, zegt dat we niet moeten nadenken, maar dat we moeten voordenken. We moeten voordenken hoe we dingen willen gebruiken, hoe goederen hergebruikt kunnen worden door te recyclen of te repareren. Producten maken die we later weer uit elkaar kunnen halen en opnieuw kunnen gebruiken zonder dat je daarvoor andere grondstoffen nodig hebt.”

“Het is een denkproces dat veel vraagt van inwoners en ondernemers in Losser, maar vooral van de gemeente zelf”

Aanbestedingen

Van Essen: “Het is een denkproces dat veel vraagt van inwoners en ondernemers in Losser, maar vooral van de gemeente zelf. Als gemeente besteden we voor miljoenen euro’s aan publieke werken aan elk jaar. Die aanbestedingen kunnen we in de komende jaren volledig circulair doen.” Als voorbeeld noemt Van Esssen het nieuw te bouwen Dorpshuis met school in Beuningen. “Voor die nieuwbouw willen we materiaal gebruiken dat vrijkomt van de sloop van de peuterspeelzaal in Overdinkel.”

Goede voorbeeld

Belangrijk is daarnaast om, voorafgaand aan nieuwbouw, nagedacht wordt om het materiaal zo in te zetten dat het over 30 jaar uit elkaar te halen is en opgebouwd kan worden in een andere vorm. “Dat scheelt energie en grondstoffen.” De wethouder vindt dat de gemeente daarin het goede voorbeeld moet geven.

“Losser loopt hiermee, samen met Enschede, voorop in Twente”

“Het is niet iets dat van de ene op andere dag voor elkaar is”, benadrukt van Essen. “Losser loopt hiermee, samen met Enschede, voorop in Twente.” Het college gaat met dit voorstel naar de gemeenteraad. Wanneer de raad positief stemt over het voorgestelde beleid, kan de gemeente het komende jaar aan de slag om een concreet actieprogramma te maken voor de komende jaren.

Wasbare luiers

De gemeente vraagt ook haar inwoners om hierover na te denken. “Het repaircafé is hier een goed voorbeeld van”, zegt Van Essen. De gemeente denkt verder bijvoorbeeld aan het stimuleren van wasbare luiers, het tegengaan van voedselverspilling, en helpen bij het opzetten van lokale initiatieven.
Ook de gemeente zelf moet aan de slag, onder andere met de manier van inkopen en het inrichten en onderhouden van de openbare ruimte.

icon_main_info_white_glyph

Circulaire economie

Een circulaire economie is een systeem waarin producten, materialen en grondstoffen zo lang mogelijk worden gebruikt, hergebruikt, gerepareerd en gerecycled. Dit zorgt er voor dat de grondstoffen niet te snel op raken. Ook kunnen we zo de impact op het milieu verminderen. Een circulaire economie bevordert duurzaamheid, vermindert afval, stimuleert lokale werkgelegenheid, en zorgt voor minder afhankelijkheid van grondstoffen van ver buiten de regio.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.