Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Wagenbouwers kunnen vooruit in nieuwe carnavalshallen in Oldenzaal

In de nieuwe carnavalshallen aan de Thorbeckestraat in Oldenzaal – heel toepasselijk opgetrokken in de vorm van een steek – wordt al weken in het diepste geheim gelast, gelast, geplakt en geschilderd aan bonte bouwsels voor de Grote Twentse Carnavalsoptocht in de Boeskoolstad op zondag 11 februari. Zaterdag kunnen belangstellenden vanaf 14.00 u. voor het eerst een glimp opvangen van de vorderingen aan de imposante, kleurrijke praalwagens, want dan worden de nieuwe hallen officieel geopend.

De wagenbouwers van zes Oldenzaalse carnavalsverenigingen hebben onderdak gevonden in de hallen met de carnavaleske uitstraling: De Oelewappers, Thijdarren, Blaanke Boeskeulkes, Marklauwen, Glasbloazers en Spanvöggel. Elk hebben ze hun ruimte, met meer dan voldoende hoogte in een punt van de ‘steek’, naar eigen inzichten en behoefte ingericht. Zo hebben de Blaanke Boeskeulkes achter in hun hal een compleet café annex kantine gebouwd, met daarboven een naaiatelier, waar de kostuums voor de loopgroep van 250 (!) personen worden vervaardigd.

Blij met nieuwe bouwplek

Zonder uitzondering zijn de gebruikers in hun nopjes met hun nieuwe bouwplek. Van jongerencarnavalsvereniging De Blaanke Boeskeulkes, die vrijwel elke avond zo’n 30 tot 40 enthousiaste leden aan het werk heeft in de hal, tot de Marklauwen, die, in aanloop naar het 55-jarig jubileum volgend jaar, in betrekkelijke rust bouwen aan een nieuwe wagen voor de hoogheden. De hallen zijn volledig in hout opgetrokken. De gebruikers kunnen nu ook hoger bouwen, omdat elke hal in de punt van ‘steek’ bijna 10 meter meet. Een keer zo hoog dan de oude hallen, die werden gesloopt.

Een nieuw ‘wondermiddel’

Intussen staat de techniek van het wagenbouwen niet stil. Elk jaar lijken de praalwagens groter te worden met veel spectaculair draaiende elementen. Ook de afwerking wordt steeds verfijnder en fraaier. Zo hebben Daphne Punt en haar partner Stephan van Benthem van de Spanvöggel een nieuw ‘wondermiddel’ ontwikkeld, waarmee het tijdrovende en ‘plakkerige’ proces van lagen papier op gaasvormen aanzienlijk wordt versneld, vereenvoudigd en verfijnd.

Carnavalshallen kleur 1
Dankzij de dakconstructie in de vorm van een steek, hebben de nieuwe carnavalshallen in Oldenzaal een carnavaleske uitstraling.
Beeld: Ben Siemerink

Efteling heeft belangstelling

Die nieuwe techniek is inmiddels overgenomen door de conculega’s van de Glasbloazers en Oelewappers. Maar inmiddels is er ook (ver) buiten Oldenzaal belangstelling voor dit ‘spuitpapier’, waarvan de bedenkers het geheim begrijpelijkerwijs voor zichzelf houden. Zo willen de decorbouwers van De Efteling de techniek gaan gebruiken en ook in België is er interesse voor deze spin off van het Oldenzaalse carnaval.

Kost wat, maar dan heb je ook wat

Nadat de zes carnavalsverenigingen begin november al de beschikking kregen over hun nieuwe hal, is het zaterdag tijd voor de officiële opening. De nieuwbouw had heel wat voeten in aarde, maar dankzij de vasthoudendheid van vooral Herman Bodewes, voorzitter van de Stichting Huisvesting Oldenzaals Carnaval, is nu dan toch een accommodatie gerealiseerd waar carnavalminnend Oldenzaal trots op kan zijn. In totaal was met de bouw van de hallen een bedrag van 1,3 miljoen euro gemoeid. De gemeente Oldenzaal droeg daaraan in eerste instantie 850.000 euro bij, maar paste in een later stadium nog eens 75.000 euro bij om een tekort door oplopende bouwkosten te helpen dichten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.