Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gedupeerden crypto-beleggingsdrama eisen opheldering van Hengelose handelaar: 'We hebben recht op de waarheid'

Crypto bitcoin beleggen spel Pixabay World Spectrum
Ging het volledig mis of is er opzet in het spel? Dat willen gedupeerden weten.
Beeld: WorldSpectrum via Pixabay

Het merendeel van de gedupeerden lijkt er al in te berusten nooit meer een cent van hun verdwenen kapitaal terug te zien. Maar ze willen van de 23-jarige cryptobankier nu vooral opheldering wat er met hun centen is gebeurd, schrijft RTV Oost. "Is het verloren gegaan tijdens de cryptohandel, vergokt misschien, of heeft hij het geld zelf achterover gedrukt? Ik heb niet de illusie dat ik mijn geld ooit nog terug zie, maar als gedupeerden hebben we recht op de waarheid."

RTV Oost maakte donderdag melding van een beleggingsdrama van welhaast ongekende omvang. Honderden Twentenaren gaven hun geld in belegging bij een 23-jarige Hengeloër, die daarmee aan het speculeren sloeg op de cryptomarkt. Hun financiële droom spatte woensdag bruut uiteen toen er bij een kleine driehonderd contactpersonen een mailtje binnenkwam, waarin de Hengeloër door een woordvoerder liet optekenen dat het hele beleggingskapitaal verloren was gegaan. Tot de laatste cent.

240112 crypto
Lees ook
23-jarige Hengeloër runde eigen cryptobank: minstens honderd beleggers de boot in, miljoenen euro's weg

Onder de financiële slachtoffers familieleden en vrienden van de Hengeloër, collega-studenten, collega-voetballers, maar ook buitenstaanders die zwichtten voor zijn goede verhaal en de voorgespiegelde torenhoge rendementen die konden oplopen tot zelfs 50 procent. Onder wie medici, zakenlieden en zelfs enkele advocaten, doorgaans toch mensen die beroepshalve extra op hun hoede zijn.

Minimale inlegbedrag was 5.000 euro, maar sommigen gingen voor tienduizenden euro's de boot in.

Bijeenkomst voor gedupeerden

Inmiddels hebben zich ruim honderd gedupeerden aangemeld bij advocaat Arjon Tieman van Damsté Advocaten. Hij heeft voor komende week een bijeenkomst voor gedupeerden belegd om na te gaan wat de juridische mogelijkheden zijn.

De 23-jarige cryptohandelaar zelf - rechtenstudent en begenadigd voetballer - zit ondertussen op een onbekend adres. De politie zegt overigens wel te weten waar hij verblijft en met hem in contact te zijn.

Schaamte

Meerdere gedupeerden willen hun verhaal doen, maar uitsluitend op voorwaarde van anonimiteit. "De schaamte dat je erin bent getrapt, is groot."

Een van de gedupeerden zegt zijn verlies te nemen: "Als je belegt, weet je dat je risico's loopt. Ik laat het er verder bij zitten. Hoe of wat, dat zal nog moeten blijken, maar het geld is weg. Zoveel is wel duidelijk. Gelukkig was het in mijn geval 'slechts' 5.000 euro, een behapbaar bedrag."

“Een hele fijne bescheiden jongeman met een goed verhaal.”

Maar dat geldt lang niet voor alle gedupeerden. Zoals die ondernemer die zijn ingelegde geld eveneens verloren heeft zien gaan. De man is nota bene werkzaam in de financiële sector en goed ingewijd in de wereld van het beleggen en de bijkomende risico's. Maar ook hij ging in zee met de piepjonge cryptobankier: "Een hele fijne bescheiden jongeman met een goed verhaal."

89 gemiste oproepen

Zelf schoot hij er voor 80.000 euro bij in. Maar wat hij misschien nog wel erger vindt: nadat hij eerst een mooie winst boekte, attendeerde hij familieleden en vrienden op de mogelijkheden om via de Hengeloër een leuk zakcentje bij te verdienen. Nu zijn ze met twintig personen gedupeerd voor een bedrag tussen de zeven à acht ton. Achteraf baalt hij dat hij zijn familie en vrienden in het avontuur heeft betrokken. "Dat vind ik eigenlijk nog het ergst van dit alles."

"Toen de mail woensdag binnenkwam, dacht ik: dit kan niet waar zijn. Meteen ook ging mijn telefoon. Een famillelid aan de lijn. Wat er aan de hand was. Waarop ik mijn mobieltje heb weggelegd om eerst op onderzoek uit te gaan. Een uur later had ik 89 gemiste oproepen. Toen werd het me wel duidelijk dat het foute boel was."

'Lijkt op piramidespel'

Het lijkt er vooralsnog op dat de Hengeloër zijn eerste cliënten heeft uitbetaald van het geld van nieuwe beleggers, waarna op een bepaald moment de boel ineen klapte, aldus advocaat Arjon Tieman. "Het heeft de kenmerken van zogenoemde ponzifraude, het ouderwetse piramidespel."

“Kijk, of het nou om één, vijf of tien miljoen euro gaat: zo'n bedrag maak je niet van de ene op de andere dag op.”

De Hengeloër studeert rechten. De cryptohandel deed hij er in zijn vrije tijd naast. Net als het voetballen, zijn andere passie. Vorig seizoen maakte de verdediger een mooie transfer met de overstap van de Hengelose tweedeklasser ATC'65 naar derdedivisionist HSC'21 in Haaksbergen. Vorige week zou hij mee naar een trainingskamp in Turkije, maar hij meldde zich op het laatste moment af.

Voetbalwereld

Een van de gedupeerden meldt dat er in de Twentse voetbalwereld ook tal van financiële slachtoffers zijn. Voetballers, maar ook begeleiders. Bij HSC'21 werd voor donderdagavond een extra vergadering ingelast, maar die werd vanwege de gladheid op het laatste moment afgelast. Waardoor de club zelf nog over de achtergronden in het duister tast.

"Wie er exact bij betrokken zijn, weten we ook nog niet", zegt voorzitter Michel Wentink. "Sportief gezien hopen we dat dit de wedstrijd van komend weekend niet beïnvloedt (inmiddels gespeeld, 3-3 tegen DOVO, red.). Al zal het in de kantine wel het gesprek van de dag zijn. Voor de rest kunnen we alleen maar hopen dat iedereen er zo goed mogelijk uitkomt. Kijk, of het nou om één, vijf of tien miljoen euro gaat: zo'n bedrag maak je niet van de ene op de andere dag op. We hopen dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht."

'Niet moedwillig, geen praatjesmaker'

Mensen uit de sportwereld die de Hengeloër van nabij kennen, zeggen er zich niets bij voor te kunnen stellen dat hij de boel moedwillig heeft geflest. "Het is een ontzettend aardige bescheiden jongen. Bepaald geen praatjesmaker of iemand met veel bravoure. Ook niet iemand die het moest hebben van veel uiterlijk vertoon ook of boven zijn stand leefde. Bovendien woont zijn hele familie in Twente en zijn hele sociale leven speelt zich hier af. Dan vlucht je toch niet in je eentje naar het buitenland? Ik vermoed eerder dat het bij de cryptohandel volledig mis is gegaan."

Hoe dan ook: het geld is weg. Zo liet de Hengeloër ook in een mailtje aan de driehonderd contactpersonen optekenen. Waarbij hij zijn cliënten via een woordvoerder liet weten "mentaal compleet van slag" te zijn. "Zijn directe familie en naasten zijn verrast en kapot van het nieuws." De Hengeloër krijgt per direct professionele hulp en is in behandeling gegaan, aldus de zegsman.

Boze beleggers

De Hengeloër verblijft nu op een onbekend adres. Inmiddels hebben zich meerdere gedupeerde beleggers bij zijn huis gemeld, maar dat biedt een verlaten indruk. In een poging zijn verblijfadres te achterhalen, werd de familie van de Hengeloër zwaar onder druk gezet.

De belegger die het er zelf bij laat zitten en zijn verlies neemt: "Ik onderneem dus zelf verder geen stappen meer. Maar ik ken ook mensen waarmee hij liever geen ruzie krijgt. Die lossen de problemen doorgaans anders op dan door de gang naar de rechter te maken."

“Maar als hij het doelbewust zo heeft opgezet, dan verdient hij een groot compliment. Want dan heeft hij dit heel erg knap in elkaar gedraaid.”

De politie is van het beleggingsdebacle op de hoogte. Volgens woordvoerster Chantal Westerhoff is het verblijfadres van de Hengeloër bekend. "Het is dus niet zo dat hij is verdwenen zoals wordt gesuggereerd. We staan in contact met hem. Hij krijgt intussen hulp. Maar verder gaan we in dit stadium niet in op inhoudelijke vragen."

Groot compliment

Komende week wordt in een ruimte van de Grolsch Veste een bijeenkomst gehouden voor gedupeerden, onder regie van advocaat Arjon Tieman. Bekeken wordt onder meer of ze individueel de juridische strijd aangaan of eventueel gezamenlijk optrekken door bijvoorbeeld een belangenvereniging op te richten. Een van de gedupeerden toont zich strijdbaar: "Dat geld is weg. Heb niet de illusie dat ik ooit nog wat terugzie. Maar ik wil nu vooral weten: wat is er met mijn geld gebeurd?"

Vooralsnog blijft het gissen, zegt de gedupeerde. Vooral ook omdat ze de Hengeloër nog niet hebben kunnen spreken. Als dat al ooit gaat gebeuren, vreest de gedupeerde: "Hij kan het natuurlijk hebben vergokt, maar het kan ook verloren zijn gegaan op de cryptomarkt. Maar als hij het doelbewust zo heeft opgezet, dan verdient hij een groot compliment. En dat zal ik hem dan ook geven. Want dan heeft hij dit heel erg knap in elkaar gedraaid. Maar wat het dan ook was: we willen weten waar onze centen zijn gebleven. Wat is hier gebeurd? Wij als gedupeerden hebben recht op de waarheid."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.