Verkeer
Stuur appje
Zoek

Brandweer Twente waarschuwt kleuters voor risico's brand met prentenboek 'Oei, de oplader'

Het begon met een opmerking van Stephan Wevers, commandant van de Brandweer Twente, richting een sectorhoofd: 'Kunnen we tijdens de Nationale Voorleesdagen niet op alle Twentse basisscholen voorlezen?' Waarop Brenda Borgers, medewerker brandveiligheid, daar bovenop gooide: "En kunnen we dan niet voorlezen uit een boek met een boodschap? Dat zou ik wel kunnen schrijven."

Vijftig kleuters

We hebben het over eind 2018. Begin 2019 lag er het prentenboek 'Oei, de taart', waarin de twee kleuters Fleur en Bram al doende leren over mogelijke brandgevaarlijke situaties in huis. Nu zijn we vijf jaar verder en ligt er een tweede boek, genaamd 'Oei, de oplader'. Komende donderdag is de presentatie in Bibliotheek Hengelo. Stephan Wevers en burgemeester Sander Schelberg lezen eruit voor aan zo'n vijftig kleuters.

icon_main_info_white_glyph

Fleur en Bram

In beide prentenboeken spelen kleuters Fleur en Bram de hoofdrol. In 'Oei, de taart' verbrandt de verjaardagstaart van Fleur in de oven en ontstaat er bijna brand, waardoor de brandweer bij Fleur thuiskomt. In 'Oei, de oplader' vergeten de kinderen dat ze hun tablet in de bank aan het stroom hebben gelegd, waardoor er weer bijna brand ontstaat.

Harde ondergrond

Schrijfster Brenda Borgers is er blij mee: "We streven naar een brandvrije generatie en dan moet je vroeg beginnen. Het moet er al bij de allerjongste jeugd ingewreven worden dat je 's nachts geen mobieltjes of tablets aan de oplader moet laten liggen en je moet de op te laden apparaten altijd op een harde ondergrond leggen, zodat de warmte weg kan."

“Die man zat te hannesen met z'n smartphone en een versleten kabeltje. Een van ons heeft zijn zo goed als nieuwe kabeltje met hem geruild.”

Gehannes in de trein

Dat overigens niet alleen kleine kinderen geen idee hebben van dergelijke gevaren, merkte Borgers toen ze onlangs met collega's in de trein zat: "Een man tegenover ons zat te hannesen met z'n smartphone en een overduidelijk versleten kabeltje. We hebben hem erop gewezen dat dat snoertje echt levensgevaarlijk was en een van ons heeft zijn zo goed als nieuwe kabeltje met hem geruild." Ze lacht: "En nu gebruiken wij dat oude kabeltje als voorlichtingsmateriaal."

Pexels pixabay 280076
Lees ook
Brandweer Twente waarschuwt voor alternatieve verwarming door hoge gasprijzen: 'Denk aan je eigen veiligheid'

Landelijk uitgerold

Het is een komische anekdote, maar de ondertoon is duidelijk: veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren. En daarom is het werk dat Borgers verricht zo belangrijk; het is natuurlijk goed dat er mensen zijn om branden te blussen, maar liever voorkom je die branden. "Deze prentenboeken dragen daar hopelijk aan bij. Niet alleen in Twente overigens. 'Oei, de taart' is aangeboden aan alle Nederlandse veiligheidsregio's en dat gaan we ook doen met 'Oei, de oplader'", vertelt Borgers.

Grootouders als grootafnemer

Waar het eerste boek nog in de winkel heeft gelegen, gebeurt dat niet met deze nieuwe. "Er bleek te weinig animo voor. Mijn ouders waren de grootafnemers: die hebben voor alle kleinkinderen boekjes gekocht, haha." Wel zal er vanaf woensdag 24 januari ruim een week lang op minimaal vijftien Twentse basisscholen voorgelezen gaan worden uit het nieuwe boek: "Dat aantal is nog groeiende. Brandweercollega's melden zich nog steeds aan. Sommigen willen graag voorlezen in de klas van hun eigen kind of kleinkind, anderen krijgen een school toegewezen."

Derde boek?

Het maken van het tweede prentenboek kostte Borgers en illustrator Thomas van Oostrum aanmerkelijk minder tijd dan het maken van de eerste: "Thomas had de karakters Fleur en Bram al en ik had een mooi draaiboek overgehouden aan de vorige keer. Of er daarom ook snel een derde boek in deze serie komt? Stephan Wevers heeft daar al wel op gehint. Hij zei: 'boeken komen vaak in series van drie of vijf'. Het is in elk geval erg leuk om te doen en het kan gewoon onder werktijd."

icon_main_info_white_glyph

'Twee vliegen in één klap'

Al jarenlang leest Brandweer Twente kleuters van Twentse basisscholen voor tijdens de Nationale Voorleesdagen, die sinds 2003 op initiatief van Stichting Lezen georganiseerd worden. Ze worden jaarlijks gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. "Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt de kinderen veel plezier. Door voor te lezen aan de allerjongsten slaan we eigenlijk twee vliegen in één klap”, aldus brandweercommandant Stephan Wevers. “We ontwikkelen het taalgevoel bij de kinderen en we werken samen aan een brandveilig generatie.”

Natuurbranden

Ideeën voor een derde prentenboek zijn er al wel: "Iets rond het thema barbecueën in de vrije natuur misschien. 'Natuurbranden' is een thema waar we elke zomer al iets mee doen, door bijvoorbeeld te flyeren en posters op te hangen op campings en bij recreatieplassen. Met de steeds warmer en droger wordende zomers wordt het risico op natuurbranden steeds groter."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.