Voor een viertal boeren nabij het Natura 2000-gebied Achter de Voort, Agelerbroek & Voltherbroek blijft het nog even onzeker in hoeverre ze in hun bedrijfsvoering zullen worden beperkt door een nieuw ruimtelijk plan (PIP). Tijdens een inspraakmoment in de Provinciale Staten, gisteren, hoorden de insprekers – onder wie boer Gerard Tenniglo en zijn zoon uit Agelo – dat definitieve besluitvorming hierover enkele maanden is uitgesteld. Wethouder Benno Brand van de gemeente Dinkelland (in zijn hoedanigheid als bestuurlijk kartrekker van een adviesgroep) waarschuwt: “Uitstel betekent geen afstel.”
Volgens Benno Brand lag er een ‘uitgebalanceerd voorstel’ van de adviesgroep, waarin grondeigenaren, LTO, Staatsbosbeheer, Waterschap, Provincie en de gemeente zijn vertegenwoordigd. “Provinciale staten hebben nu gezegd dat er nog één keer moet worden gekeken of er niet toch nog iets gedaan kan worden om de consequenties voor de boeren te verminderen. Ze hebben de gedeputeerde opdracht gegeven om nog een keer een onderzoek te doen naar mogelijke andere oplossingen, waarbij ook de oplossingen die de ondernemers zelf hebben aangedragen meer meegewogen worden.”
Hoewel Brand spreekt van een uitgebalanceerd voorstel van de adviesgroep, moet hij erkennen dat een aantal grondeigenaren en ondernemers hoe dan ook ‘best wel zwaar getroffen worden’. Dat heeft te maken met de opgave die er lag om de natuur te herstellen. “Daar hebben we niet om gevraagd, maar die moeten we wel uitvoeren. Toen hebben we gezegd, hoe kunnen we er nu met elkaar voor zorgen dat er maatregelen worden genomen die noodzakelijk zijn, met de minste consequenties voor de ondernemers. Toch ontkomen we er niet aan, dat een aantal ondernemers zwaar getroffen wordt. Voor hen is het wel heel erg wrang.”
Een van die zwaar getroffen ondernemers is Gerard Tenniglo uit Agelo. Voor hem zou het nieuwe Provinciale Inpassingsplan (PIP) betekenen dat hij zestien hectare van zijn grond zou kwijtraken. Tenniglo, die met zijn zoon in Zwolle was om in te spreken, liet weten dat hij best bereid is mee te werken aan de provinciale plannen, maar wel vier hectare achter de stal als landbouwgrond wil behouden. Ook al om zijn zoon de gelegenheid te bieden het bedrijf voort te zetten.
Voor Tenniglo en de andere boeren, die beperkingen krijgen opgelegd, is door de uitkomst van het inspraakmoment in Zwolle de kou nu voorlopig uit de lucht. De stemming over het Provinciaal Inpassingsplan, gepland op 31 januari, is in elk geval van de agenda. Het zal enkele maanden duren voordat het – al dan niet in aangepaste vorm – opnieuw in stemming komt. En de vraag blijft of het voor de getroffen boeren positiever uitpakt.
Benno Brand twijfelt of betrokkenen wel blij zijn met het uitstel, dat volgens hem geen afstel betekent. “Van de ene kant was er tevredenheid, van de andere kant hoorde ik ook wel dat men ook wel meer duidelijkheid gewild. Uiteindelijk moet je ook een keer duidelijk hebben over wat er nu gaat gebeuren.” Gerard Tenniglo blijft intussen hopen op ‘gezond boerenverstand’ van Provinciale Staten. “Daar zitten nu veel boerenpartijen in.”