Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nepoperaties in MST Enschede worden in het geheim uitgevoerd: 'Niemand mag weten wat hier binnen gebeurt'

Rtv oost nep operaties
Beeld: RTV oost

Bij het onderzoek naar medicijnen is het heel gebruikelijk. De helft van de onderzochte personen krijgt een nepmedicijn dat helemaal niets doet. Zo kan worden vastgesteld dat het medicijn zelf echt werkt, en niet alleen de wil om te geloven dat het middel werkt, het zogenaamde placebo-effect. Een dergelijk onderzoek vindt momenteel ook plaats in het MST in Enschede. Maar niet met nep-pillen, maar met nep-operaties.

De rolluiken worden naar beneden gedaan. Een bordje met de tekst 'Deur niet openen' wordt op de deur van de operatiekamer geplakt. Wat hier binnen gebeurt, is strikt geheim. Voor het onderzoek is het belangrijk dat niemand weet of de patiënt die hier behandeld wordt door Bob Geelkerken en zijn team daadwerkelijk geopereerd wordt aan het middenrifbandje, of dat hij een schijnoperatie krijgt.

Baksteen in de buik

Operaties aan het middenrifbandje gebeuren al sinds de jaren 60. Men gaat ervan uit dat de klachten worden veroorzaakt doordat het middenrifbandje te strak over de darmslagader loopt, waardoor de ader afknelt en er te weinig zuurstofrijk bloed bij de buikorganen komt.

"Het zijn vaak jonge mensen die klagen. Het voelt alsof ze een baksteen in hun buik hebben. Daarnaast hebben ze ook vermoeidheidsklachten. Ze hebben dan de energie niet meer om hun werk of studie te doen. Ook kunnen ze last hebben van diarree en in ernstige gevallen leidt dit tot gewichtsverlies.," vertelt hij tegenover RTV Oost.

Al jarenlang kunnen patiënten met deze klachten worden geopereerd. "Je knipt dan het bandje door, waardoor de slagader niet meer 16 keer per minuut, want zo vaak adem je gemiddeld, vernauwd wordt. "Ik heb veel patiënten op de manier geholpen. Jongen mensen die zeer veel moeite hadden om een gewoon leven te leiden.”

Toch is er in de wetenschappelijke wereld veel kritiek op de operaties. De klachten van de patiënten zouden ook door iets anders veroorzaakt kunnen worden. En bij operaties is er veel kans op het nep-effect."

Het placebo-effect is veel groter dan mensen misschien denken. Als je iemand van een operatietafel haalt, en je zegt dat wat je gedaan hebt geholpen heeft, dan denkt 50 procent dat ook écht. Ook al heb je niets gedaan, ze zijn ervan overtuigd."

Wetenschappelijk bewijs

Geelkerken heeft ervoor gezorgd dat 70 tot 80 procent van zijn patiënten zegt dat de operatie gewerkt heeft, maar dat is in de wetenschap niet overtuigend genoeg. "Als chirurg ben ik ervan overtuigd dat de operaties werken, maar als ik de pet van wetenschapper opzet, zie ik ook dat zij goede argumenten hebben."

"Er is dus maar een methode om elkaar te overtuigen. Een studieopzet waarbij we de helft echt opereren, en de andere helft een nep-operatie ondergaat" Dit is nu al met zo'n zestien patiënten gebeurd. Het ziekenhuis gaat er net zo lang mee door totdat zeventig mensen al dan niet onder het mes zijn gegaan.

'Haaks op je normen en waarden'

Om ervoor te zorgen dat de patiënt er niet achter komt welke soort operatie hij heeft ondergaan zijn er heel veel dingen anders in de operatiekamer. Zo zijn alle ramen geblindeerd en weten zelfs de chirurgen vooraf niet of het een nep-operatie gaat, of dat het een echte gaat worden."

Dat wordt bepaald door de computer en we zien dat pas als de patiënt onder volledige narcose is. De eerste keren dat er dan een placebo-operatie op het programma stond, vond ik dat vreselijk. Het staat haaks op de waarden en normen die je als dokter wil hebben. Het is gewoon klote."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.