Verkeer
Stuur appje
Zoek

Boeken een stoffig imago? Enschedese Bo las er honderd in één jaar en inspireert jongeren

Met haar TikTok-account wil de Enschedese Bo Verhoef (29) jongeren inspireren om meer te lezen. Het stoffige imago van boeken, dat volgens haar onder andere te maken heeft met de verplichte leeslijst op school, mag overboord gegooid worden. “Als je niet van lezen houdt, heb je gewoon nog niet het goede boek gevonden”. Zelf laat ze er in ieder geval geen gras over groeien, vorig jaar las ze maar liefst honderd boeken.

Uiteindelijk zijn het er zelfs 103 geworden. Geen dunne, minstens 300 pagina’s. Het is geen verslaving, liever spreekt ze over het anders indelen van haar tijd. “Waar mensen hun telefoon pakken, pak ik een boek. Op die manier kun je zoveel loze tijd invullen met lezen.”

“Als je niet van lezen houdt, heb je gewoon nog niet het goede boek gevonden”

Op haar veertiende heeft ze al een e-reader en sleept die overal mee naartoe. Romans en thrillers zijn favoriet, maar er moet wel diepgang zitten in het verhaal. Geen slappe romans, waar op de eerste pagina al duidelijk wordt hoe het af gaat lopen. Ook van non-fictie gaat haar hart niet sneller kloppen. “Lezen moet leuk zijn. Ik wil niks leren, ik wil gewoon mezelf laten verdwijnen in een verhaal.”

BookTok

Op TikTok vindt Bo een Nederlandse ‘BookTokker’ die haar uitnodigt om onderdeel te worden van een Whatsapp-groep met boekenliefhebbers. Alle deelnemers zijn actief op social media en moedigen haar aan ook een account te starten. Daar begint ze augustus vorig jaar mee.

Inmiddels heeft ze een aardige schare volgers verzameld, al was het nooit de bedoeling om TikTokker te worden. “Ik dacht, ik ga echt niet met mijn hoofd op social media. Ik vond mezelf daar helemaal geen type voor.”

icon_main_info_white_glyph

Wat is dat, BookTok?

BookTok is de boekengemeenschap op TikTok, waar gebruikers korte video's delen over boeken, waaronder aanbevelingen, recensies en leessuggesties. Het heeft geholpen om boeken populairder te maken, vooral onder jongere doelgroepen, en heeft invloed op leesgedrag en boekverkopen.

Leeslijst

Met haar TikTok-account wil ze jongeren inspireren om meer te lezen. De Enschedese vindt het belangrijk, ze ziet namelijk een afnemende kwaliteit van de Nederlandse taal onder jongeren.

De verplichtte leeslijst op de middelbare school heeft volgens haar een grote vinger in de pap. “Jongeren denken dat lezen saai is en raken gedemotiveerd. Ze kunnen zich niet identificeren met de personen in de verhalen. Er zijn zoveel boeken die wel geschikt zijn, maar die moeten dan wel op de leeslijst worden gezet.”

“Je kunt je eigen wereld vormen in je hoofd”

Welke tip ze heeft voor januari? “Dat je gewoon weer eens een boek op moet pakken, het mobieltje aan de kant moet leggen en je laten verwonderen. Je kunt echt je eigen wereld vormen in je hoofd. Bij de media is dat al voor je uitgekauwd, maar bij het lezen wordt het een creatief proces in je eigen brein.”

Dit jaar hoeft Bo van zichzelf geen honderd boeken te lezen, zestig is wel voldoende. Maar wie weet, de teller staat inmiddels namelijk alweer op zeven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.