Verkeer
Stuur appje
Zoek

Een 'ronde' Grolsch Veste: verstandige keuze of hoogmoed?

IMG 5133 grolsch veste fc twente
Beeld: Ernst Bergboer

Meer dan 10 jaar na de laatste uitbreiding van de Grolsch Veste, klinken in Enschede opnieuw geluiden om het stadion uit te breiden. Op dit moment telt het stadion van FC Twente 30.000 stoeltjes. Als de tweede ring van de Grolsch Veste wordt voltooid, zouden er ongeveer 42.000 fans in passen.

In 2011 werd het stadion voor het laatst uitgebreid. Sindsdien heeft de club hoge pieken en diepe dalen gekend. Op dit moment zit de club weer in de lift. "Alles is uitverkocht", zei algemeen directeur Paul van der Kraan tijdens de afgelopen nieuwjaarsreceptie. Hij doelt op onder meer de business- en skyboxstoelen én wedstrijdarrangementen. En dus denkt de club heel langzaam weer aan uitbreiding van het stadion. "We zijn er langzaam maar zeker over aan het nadenken. Je praat wel over 10.000, 12.000 plaatsen, dat is behoorlijk wat." Toch is het niet zo dat vandaag of morgen de schop in de grond gaat. Het is een plan voor de lange termijn.

Grootheidswaanzin?

Job Gulikers - docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - is in de plannen van FC Twente gedoken. Hij is niet meteen enthousiast. "Blijf nuchter en voorkom dat je niet opnieuw aan grootheidswaanzijn gaat lijden", zegt hij.

Waarom heeft Gulikers vraagtekens bij het plan? Het stadion zit immers week in, week uit vol. Er staan duizenden mensen op de wachtlijst voor een seizoenkaart en ook sportief gezien gaat het de club voor de wind.

Maar de club heeft ook nog genoeg last van de problemen uit het verleden. Er staat nog een schuld van bijna 55 miljoen in de boeken. En ook op de bank staat lang niet genoeg geld om een stadionuitbreiding te betalen. Daarvoor moet de club aankloppen bij een financier om een zak geld te lenen. Een uitbreiding loopt flink in de papieren: het kost al snel tientallen miljoenen.

Levert geld op, maar ook uitgaven stijgen

En dus zullen de uitgaven van de club weer gaan stijgen, naast de extra inkomsten van een groter stadion. Volgens Gulikers brengen meer supporters direct extra geld in het laatje qua kaartverkoop en horeca-opbrengsten. "Daarnaast heeft dit een aanzuigende werking op sponsoren, waardoor de commerciële opbrengsten toenemen en de club ook meer kan investeren in de selectie en staf, wat zou moeten leiden tot (nog) betere sportieve prestaties. Als je dat toepast op FC Twente, zal dit naar mijn idee zo’n 10 tot 20 miljoen extra opleveren. Mocht men zich ook weten te plaatsen voor Europees voetbal, dan wacht nog een leuk extraatje.”

Minder transferinkomsten

Wat Gulikers vooral opvalt bij FC Twente, is dat er minder transferinkomsten zijn dan bij concurrent AZ. Daarin moet de club volgens hem eerst groeien, zodat er meer geld beschikbaar komt. "Men zou kunnen proberen om, net als AZ, op verantwoorde wijze de traditionele top drie incidenteel naar de kroon te steken. AZ boert echter aanzienlijk beter op de transfermarkt dan FC Twente, dus daar valt nog de nodige winst te behalen."

Verder denkt de onderzoeker dat het heel lastig wordt voor Twente om structureel aan te haken bij de traditionele top 3. Zo halen Ajax, PSV en Feyenoord meer geld binnen aan transfers, sponsorinkomsten en Europees prijzengeld. Ook op de transfermarkt moet FC Twente het onderspit delven. Qua kosten blijven de personeelskosten, vaak een goede voorspeller voor de eindklassering, ver achter ten opzichte van de topclubs.

Enschede de grolsch veste fc twente stadion
Beeld: Ernst Bergboer

Volgens Gulikers zou het goed zijn als elke club zijn plek in het voetballandschap kent. “FC Twente is daarin met recht een subtopper, gezien de omzet, capaciteit van het stadion en grootte en loyaliteit van de achterban.”

Niet op korte termijn

Van der Kraan zegt dat het plan voor de stadionuitbreiding er één is voor de lange termijn. "Dan praat je toch echt wel over vijf, zes, zeven jaar voordat je dat concreet kunt maken. Voor de kortere termijn denk ik dat de mooiste stap zou zijn dat je groepsfase Europees voetbal gaat spelen. Dan maak je weer een enorme stap, waardoor je verder kunt bouwen."

Daar is Gulikers het mee eens. "Wil de club een volgende stap maken, dan zou ik hen adviseren om eerst de schulden uit het verleden af te lossen. Vooral eerst de schulden die de club moet betalen uit de transferinkomsten. Vervolgens zal ook de slagkracht op de transfermarkt toenemen.”

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.