In de Museumfabriek in Enschede is dinsdagavond de nieuwe expositie ‘Nieuwe Meester van het Twentse Landschap’ feestelijk geopend. In deze samenwerking tussen Twentsche Courant Tubantia en de Museumfabriek staat de favoriete plek van kunstenaars in Twente centraal. De expositie is te zien in de Museumfabriek tot 29 februari.
262 inzendingen kwamen er op het verzoek van de Twentsche Courant Tubantia om je favoriete plek in Twente te schilderen, tekenen, aquarellen of fotograferen. Een 4-koppige jury maakte een selectie uit al die inzendingen. Tijdens de opening spraken actrice Johanna ter Steege, hoofdredacteur van TCTubantia Daan Bonenkamp, conservator en jurylid Nelleke de Vries en directrice van Rijksmuseum Twenthe en de Museumfabriek Caroline Bruinesse.
“In het verleden hebben wij namens de krant veel acties gehouden om de lezers te betrekken”, zegt Tubantiajournalist Herman Haverkate. Hij honoreerde een verzoek om samen dit initiatief op te zetten. “Toen ik dat verzoek kreeg, was ik direct verkocht. Gelukkig was er veel draagvlak binnen de organisatie om het uit te voeren.”
Voor Haverkate is het, naast de publiciteit voor de deelnemers, belangrijk dat de lezers betrokken worden bij de krant. “We kregen een mailtje van een mevrouw uit de stad. Die vond, tussen alle oorlog en ellende, het zo waardevol dat we dit soort acties ondernemen.”
Om je favoriete plek te schilderen, klinkt nog niet zo makkelijk als het lijkt. “Als ik in een Netflix-serie zit dan is de hoek van de bank mijn favoriete plek in Twente, maar dat wil je niet schilderen”, zegt kunstenares Ada Vreman. “Ik ben de hele buurt doorgefietst, op zoek naar inspiratie, maar ik kon niks vinden. Tot ik op een morgen naar mijn werk ging en de deur open deed. Vanuit mijn woning keek ik naar buiten en zag onze schuur, de plek die al generaties lang in bezit is van de familie van mijn man. Toen wist ik dat dat het schilderij zou worden.”
Kunstenares Hilda Boer gooide het schilderen van haar favoriete plek over een andere boeg. “Ik fiets en wandel veel door Twente. Toen zag ik opeens een prachtige buste staan van Diana. Die was aan het afbrokkelen en zat onder het mos. Op dat moment weerspiegelde dat mijn toestand”, zegt Boer. “Ik klom op de schouders van mijn man en maakte een foto van de buste. Ik legde mijn gevoel in het kunstwerk. Dat maakt het nog specialer dat het hier hangt. Ik heb het Twentse landschap in mijn hart gesloten.”