Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voetbaltoernooi en maatschappelijk project in één: FC Twente Cup gaat van start met recordaantal teams

De zalen van De Grolsch Veste stromen dinsdagavond vol met kleine voetballers en grote voetbalfans. Gekleed in sportoutfits, sommige zelfs al in FC Twente tenue, komen de jonge deelnemers van de FC Twente Cup bij elkaar voor de officiële aftrap. Wat hen te wachten staat? Vijf maanden lang punten scoren door te voetballen én maatschappelijke activiteiten in hun eigen wijk te ondernemen.

De FC Twente Cup is een maatschappelijk project van Scoren in de wijk voor én door jongeren. Inmiddels is dit jaar alweer de 15e editie van het toernooi, met een recordaantal van 27 teams. De teams gaan tot en met juni allerlei activiteiten en taken uitvoeren in hun eigen woonwijk. Sociale ontwikkeling, samenwerking en noaberschap staan daarin centraal.

Kick-off

Meer dan 250 kinderen komen dinsdagavond bijeen voor de officiële opening in Hatrans Plaza in De Grolsch Veste. De deelnemers, allemaal tussen de 9 en 14 jaar, hebben zin in het avontuur. Nog enthousiaster worden ze, wanneer ze horen wie de ambassadeurs van het project zijn. Tijdens de aftrap worden de ambassadeurs het podium opgeroepen: Michel Vlap en Juliën Mesbahi vanuit de eerste selectie, en Jaimy Ravensbergen vanuit FC Twente Vrouwen. Dat levert een dik applaus en luid gejoel op.

“Het is een project waarin kinderen zich met elkaar, maar ook met andere mensen verbinden”

De kinderen krijgen tijdens de avond uitleg over wat hen de komende maanden te wachten staat, maken teamfoto’s met Vlap en Mesbahi, doen een quiz, tekenen een contract en niet geheel onbelangrijk: ze brainstormen met hun team over welke activiteiten ze willen organiseren.

Maatschappelijke activiteiten

Met die zelfbedachte activiteiten kunnen de teams punten verdienen. "Hoe groter en origineler de activiteit, hoe meer punten het team krijgt", legt projectleider Jelle Schiphorst uit. "Denk bijvoorbeeld aan een carwash, de buurt schoonmaken of ouderen helpen in de tuin als ze dat zelf niet meer kunnen. Maar ook door voetbaltrainingen en oefenwedstrijden te houden worden punten verkregen." Na de brainstormsessies met Jaimy Ravensbergen zitten de teams al boordevol met plannen. Zo ook deelnemend team Het Kleine Voetbaldorpje. "We willen sjoelen met ouderen en cakejes bakken."

24012024 FC Twente Cup
Beeld: Niels Wesselink

Puntenladder

Om de teams extra te motiveren om vijf maanden lang hun best te blijven doen, hanteert de organisatie een puntenladder. Bij het behalen van 75 punten krijgen teams het eerste onderdeel van hun FC Twente tenue, namelijk de sokken. Bij 150 punten krijgen ze een trainingsbroekje en bij 250 punten is hun tenue compleet met shirt. Misschien wel belangrijker: ook zijn ze bij het behalen van dat aantal punten gekwalificeerd voor het eindtoernooi.

Strijden om de cup

Het eindtoernooi wordt begin juni gehouden in het FBK Stadion in Hengelo. Daar strijden de gekwalificeerde teams om de enige echte en felbegeerde FC Twente Cup. Scoort een team geen 250 punten, valt-ie af. Het hoogst haalbare op de puntenladder zijn wedstrijdkaarten voor het hele team voor een officiële wedstrijd van ‘de grote jongens’.

Eén van die grote jongens, Michel Vlap, is trots om ambassadeur te zijn van het maatschappelijke project. "Het is mooi om hier als speler verbonden aan te zijn. Het is een project waarin kinderen zich met elkaar, maar ook met andere mensen verbinden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.