Inwoners van Hengelo met een elektrische auto zonder eigen oprit kunnen vanaf medio maart een aanvraag doen voor het laten aanleggen van een kabelgoot. Inwoners zonder eigen oprit zijn nu nog aangewezen op een openbare oplaadplek in hun buurt. De kosten daarvoor zijn veelal hoger, maar voor wie dat wil kan dus vanaf het voorjaar een kabelgoot laten aanleggen om zo de auto met eigen opgewekte stroom op te laden
Welke voorwaarden in Hengelo voor de aanvraag van een kabelgootvergunning gaan gelden en wat de kosten zijn voor het laten aanleggen, is nog niet bekend. De gemeente Hengelo zegt op dit moment druk bezig te zijn met een nadere uitwerking. "Net als bij een uitritvergunning gaat hier ook gelden dat de gemeente de aanleg verzorgt en de kosten doorberekent naar de aanvrager. De hoogte van deze eigen bijdrage wordt op dit moment berekend." Uiterlijk eind maart moet daarover duidelijkheid zijn. Het is ook nog niet duidelijk hoe snel een kabelgoot gerealiseerd kan worden en hoeveel tijd er gaat zitten in de aanvraag en de uiteindelijke plaatsing.
In Hengelo was het lange tijd onduidelijkheid over de mogelijkheid om een kabelgoot te laten plaatsen. Dit zorgde voor veel kritiek op de gemeente. D66, Lokaal Hengelo en de PvdA stelden in 2021 al vragen aan het college over inwoners zonder eigen oprit die hun auto willen opladen met eigen stroom, maar de gemeente achtte het destijds geen goed idee dat er kabels over trottoirs werden uitgerold of op provisorische wijze onder de stoeptegels verdwenen. Verschillende inwoners kwamen met een eigen creatieve oplossing, wat tegen het zere been van de gemeente was. Zij werden daarop geconfronteerd met een boete van soms wel honderden euro's met de eis om de situatie herstellen.
Het college van B en W zegt nu dat het zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid wil geven om met hun eigen zonnepanelen hun elektrische auto te laden en dat het bewust eerst de resultaten van een proef met kabelgoten in Enschede te hebben afgewacht. Nu die proef positief is afgerond, gaan de kabelgoten er in Hengelo dus ook komen.
"Wij begrijpen dat het beeld is ontstaan dat het lang duurt voordat Hengelo met een oplossing komt. Als college streven we er altijd naar om een snelle oplossing te vinden bij nieuwe ontwikkelingen maar wel op een gedegen manier. Daarom hebben we altijd gezegd dat we de proef in Enschede afwachten, geen eigen proef starten en op basis van de Enschede bevindingen gewoon aan de slag gaan."