Verkeer
Stuur appje
Zoek

Terugblik op Enschedese raadsvergadering: referendum, studentenleed en een nieuwe vlag

Vaste prik: de maandelijkse vergadering van de gemeenteraad in Enschede èn een terugblik op beraadslagingen, hoogte- en dieptepunten. Waar nodig voorzien van commentaar.

Een belangrijk deel van de raadsagenda was maandagavond ingeruimd voor huisvestingsgedoe van verschillende aard. Kunstenaarscollectieven zoeken plek, misschien betekent die spreidingswet tòch dat Enschede meer asielzoekers plek moet bieden en studenten belanden op straat omdat de gemeente illegale kamerverhuur aanpakt.

Nachtbeleid

Dat kunstenaarscollectieven als WARP, BlackBrick en Sickhouse - maar ook een aantal nieuwe initiatieven - op zoek zijn naar ruimte, is geen nieuws. Zoals de vlag er nu bijhangt moet ook Studio Complex, nu gevestigd in een enorme loods op het voormalige Tubantia-terrein, ontruimen. Als het aan PvdA en D66 ligt, moet er ook beleid (en plek) komen voor het Enschedese nachtleven.

Dat hangt in zoverre met elkaar samen dat een deel van die (bijna) dakloze kunstenaarscollectieven nachtelijke evenementen en feesten organiseren of willen organiseren.

Nauwelijks vraag, maar Spacebar en NiCE dan?

PvdA’er Marijn Ouwehand maakt zich al tijden hard voor broedplaatsen voor creatievelingen uit met name de alternatieve hoek. Hij vroeg maandagavond aandacht voor de Enschedese nachtcultuur en pleitte voor beleid. Wethouder Jeroen Diepemaat hield die boot echter af; hij erkent dat Enschede twintig geleden meer nachtleven kende, maar is druk genoeg met het vinden van ruimte voor de clubs die momenteel dakloos zijn, of dat binnenkort (weer) worden. Dat eerst maar eens.

Lees verder onder de afbeelding.


Spacebar
De Spacebar, nu nog gevestigd aan het Enschedese Stationsplein, is de enige alternatieve nachtclub van de stad - alleen op vrijdagavond open.
Beeld: Ernst Bergboer

En passant stelde Diepemaat dat er niet of nauwelijks vraag is van Enschedese nachtdieren; er is volgens de wethouder een commerciële uitbater die een vergunning heeft voor een nachtclub, maar daarvan is tot op heden geen gebruik gemaakt. Maar juist onder de achterband van de groep inwoners waar Ouwehand zich hard voor maakt, leeft die vraag uitdrukkelijk.

Dat blijkt onder meer uit de commotie die ontstond nadat Spacebar tijdelijk (en misschien wel voorgoed) dicht ging, maar ook uit een nieuw initiatief: NiCE, dat een nachtclub wil vestigen in het ING-pand op de kop van de Boulevard.

Hamerstuk Makelpunt

De gemeenteraad stemde in met het optuigen van een ‘makelpunt’ bij het Enschedese Vastgoedbedrijf. Dat komt neer op een ambtenaar die, als een makelaar, vragen om ruimte vanuit de creatieve sector en beschikbaar gemeentelijke (of ander) vastgoed bij elkaar te krijgen. Het is een van de maatregelen die B&W wil inzetten om huisvesting te vinden voor kunstenaars en creatieve makers die dakloos zijn of dreigen te raken.

Asielopvang en spreidingswet

Forum voor Democratie diende twee voorstellen in, die beide voorsorteren op mogelijke consequenties van de nieuwe spreidingswet voor de opvang van asielzoekers. De FvD vreest dat het rijk de stad tòch opdraagt om meer asielzoekers op te gaan vangen dan de 550 waarover afspraken zijn gemaakt. Met de gedachte: regeren is vooruitzien en je weet maar nooit.

De overige fracties fronsten vooral de wenkbrauwen - om verschillende redenen overigens - en vinden de afspraken met het rijk en het coa glashelder. Beide moties bleven dan ook steken op de ene stem van FvD.

Illegale kamerverhuur en studenten in de knel

Dan is daar gedoe met studenten die halsoverkop hun kamer uit moesten en moeten om de gemeentelijke aanpak van pandjesbazen die illegaal verhuren. D66’er Maschja Baas maakte zich al eerder zorgen en wilde inzicht in de omvang van het probleem, maar het lijkt erop dat er geen goede registratie bestaat die dat inzicht kan bieden.

Daarom kwam ze met een oproep aan het college om cijfers te leveren, studenten dan wel kamerhuurders beter te informeren en meer tijd te geven om iets anders te zoeken als de huurbaas zich niet aan de regels blijkt te houden. Iets waar zij weinig aan kunnen doen.

Referenda in Enschede, of niet?

Lang (en heel behoorlijk) werd er gedebatteerd over een PVV-voorstel dat referenda in Enschede mogelijk moet maken. Brede waardering voor de poging om inwoners meer te betrekken bij pollitieke besluitvorming en het werk dat PVV-voorman Hidde Heutink heeft verzet, maar ook verdeeldheid over de vraag of een referendum een goede manier is. Met drie smaken: vooral referenda organiseren, absoluut géén referenda want dat leidt alleen maar tot een nog grotere kloof of ‘laten we de mogelijkheid voor een referendum maar open houden voor het geval dat’.

Hidde Heutink raadszaal
Lees ook
Participatie, burgerberaad of referendum: eensgezindheid en verdeeldheid in Enschedese politiek

Twee schorsingen en zo’n anderhalf uur later staakten de stemmen. Niet bij stemming over het voorstel van Heutink zelf, maar over een wijzigingsvoorstel daarop van D66. Daarmee liggen zowel die wijziging van D66 als het referendum-voorstel van de PVV bij de volgende raadsvergadering opnieuw op tafel.

De kans dat het PVV-voorstel het dan wel haalt, lijkt overigens klein. Vijf raadsleden, voor een deel uit fracties die niet staan te springen om een referendum, waren wegens ziekte afwezig. Die zijn er de volgende keer allicht wel bij.

Gemeenteraad stadsvlag
Lees ook
Enschede heeft een nieuwe vlag

Klapstuk van de avond, apotheose zo je wil, was de formele vaststelling van de nieuwe stadsvlag van Enschede. Voorbehouden aan de gemeenteraad. Na verplicht advies van de Hoge Raad van Adel, een soort landelijke waakhond voor alles wat met adeldom en heraldiek te maken heeft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.