De gemeente Hengelo heeft in 2023 ruim honderd adressen onderzocht op mogelijke misstanden. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders op vragen van BurgerBelangen en Lokaal Hengelo. De zogenaamde ‘spookwoningen’ zijn woningen waar niemand formeel ingeschreven staat of waar mensen staan ingeschreven die er niet wonen. Soms worden spookwoningen gebruikt door criminelen, bijvoorbeeld voor hennepteelt.
Naast woningen waar niemand staat ingeschreven, werden ook woningen gecontroleerd waar vier of meer mensen op ingeschreven stonden. Dit waren woningen van Welbions, particuliere huurwoningen en koopwoningen.
De gemeente Hengelo voert samen met politie, sociale recherche en andere instanties maandelijks controles bij mogelijke spookwoningen. “Tijdens de controles wordt gecontroleerd of iedereen ingeschreven staat op het adres waar hij of zij echt woont, of er geen fraude wordt gepleegd met uitkeringen of toeslagen, of de bezochte panden (brand)veilig zijn en of het gebruik in overeenstemming is met het bestemmingsplan”, zegt het college.
Spookbewoning is een voorbeeld van ondermijning. Van ondermijning is sprake wanneer de bovenwereld en de onderwereld met elkaar in aanraking komen, met alle vaak negatieve gevolgen van dien. Volgens de gemeente Hengelo vergroten dit soort gevallen van ondermijning het gevoel van onveiligheid bij inwoners.
BurgerBelangen-raadslid Jeffrey Scholten en Lokaal Hengelo-fractievoorzitter Glenn Dedecker wilden van het college weten hoeveel spookwoningen er in Hengelo zijn en wat er wordt gedaan om spookbewoning tegen te gaan. De aanpak van spookbewoning moet volgens de gemeente per wijk worden aangepakt.
Door analyses uit te voeren met data hoopt het stadsbestuur een duidelijk beeld te krijgen van het probleem binnen een wijk. “We gaan onderzoeken of de resultaten kunnen leiden tot indicatoren voor risico’s, waarmee we in de toekomst slimmer en doelgerichter onderzoek kunnen doen naar spookbewoning.”
Het veiligheidsplan is woensdagavond aangenomen door de gemeenteraad.