Het verzet tegen het Psy-fi Festival, dat in juli tussen de 10 en 15 duizend liefhebbers van psychedelische muziek naar recreatiepark Het Hulsbeek in Oldenzaal zou moeten brengen, groeit. Eerder deze week kregen de organisatoren van het festival al de wind van voren van ondernemers, ondernemers en natuur- en milieuorganisaties tijdens een massaal bezochte informatiebijeenkomst. En intussen heeft ook de Oldenzaalse politiek zich gemengd in het koor van tegenstanders.
In een brief aan het bestuur van het Recreatieschap Twente en het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldenzaal uiten de fracties van het CDA en WG niet alleen hun ‘grote zorgen’, maar zelfs ‘ernstige zorgen’ over de mogelijke komst van het festival naar Het Hulsbeek. Het Recreatieschap Twente, dat namens de Twentse gemeenten Het Hulsbeek, het Rutbeek en Het Lageveld beheert en exploiteert, is blij met het Psy-fi festival. Met als argument dat het geld dat hiermee wordt verdiend weer in het recreatiepark kan worden geïnvesteerd.
Het gemeentebestuur van Oldenzaal hield tot nu toe formeel de boot af omdat er nog geen vergunning was aangevraagd voor het festival. De vergunningsaanvraag ligt er inmiddels wel en dat is voor de fracties van CDA en WG het sein om aan de bel te trekken. De beide fracties hebben sterke twijfels over de meerwaarde van het evenement en de realiteitswaarde van de ‘gelikte verhalen’ en het ‘charmeoffensief’ de organisatoren.
Beide fracties roepen zowel het bestuur van het Recreatieschap als het gemeentebestuur op zich hierdoor geen zand in de ogen te laten strooien. En refereren daarbij aan een Twents gezegde dat niets aan duidelijkheid te wensen over laat. “Loat oe nich in ‘n tuk driet’n.”
Ook worden vraagtekens gezet bij het argument van het Recreatieschap Twente dat de extra opbrengsten zullen worden gebruikt voor investeringen op Het Hulsbeek. Gezien de ervaringen in Friesland, waar het festival in voorgaande jaren werd gehouden, verwachten de partijen dat de meeropbrengst gebruikt moet worden voor herstelwerkzaamheden. “In onze ogen meer een schadefonds, een doekje voor het bloeden.”
Een extra punt van ernstige zorg is voor het CDA en WG het feit dat het gehele gebied voor een periode van 4 tot 5 weken - hartje zomer - bijna hermetisch afgesloten voor alle gebruikers zoals sporters, wandelaars, mountainbikers, surfers, kanoërs en paardrijders. “Meer dan een maand laten we dus dagrecreatie, toch een belangrijk uitgangspunt van het beleid van het recreatieschap, los. Voor onze fracties is dit niet uit te leggen.”