In het Van der Valk-hotel in Hengelo worden sinds een week tientallen asielzoekers opgevangen. Maar merk je daar als hotelgast wat van? Een verslaggever van RTV Oost nam de proef op de som en ging een nachtje slapen in het Hengelose hotel.
"We kijken uit naar uw verblijf in ons hotel", stuurt Van der Valk in de bevestigingsmail. De koffer is gepakt en langs de balie om in te checken hoeft niet: dat kan tegenwoordig allemaal online. En de kamersleutel? Via bluetooth en een speciale QR-code op m'n mobiel gaat de deur van de hotelkamer open. Ik heb met niemand een woord gewisseld als ik op het tweepersoonsbed plof.
Onderweg naar mijn kamer, helemaal achterin het hotel op de hoogste verdieping, kwam ik wel een bewaker tegen. Maar een asielzoeker heb ik niet gezien. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vertelde eerder dat de groep van zo'n 120 asielzoekers wordt opgevangen in een aparte vleugel van het Hengelose hotel. Ik heb, voordat de groep asielzoekers kwam, gevraagd of we vooraf een kijkje mochten nemen in de azc-opvang, maar dat wilde Van der Valk niet.
Wat ik weet, is dat de asielzoekers worden opgevangen in de achterste vleugel van het hotel, in het oude gedeelte. Ik loop naar dat gedeelte, waar grofweg de kamernummers 401 tot 650 worden genoemd. Op de eerste verdieping probeer ik een deur te openen, maar mijn digitale pas wordt geweigerd. Door het raam in de kamer ernaast zie ik werkplekken en tafels staan, maar verder is het hier leeg.
Als je als hotelgast op de loopbrug tussen het restaurant- en hotelgedeelte staat, zie je door de ramen wel het gedeelte waar de asielzoekers worden opgevangen. Ze kunnen hun tijdelijke onderkomen in via een speciale ingang, die niet toegankelijk is voor reguliere hotelgasten. Ook via bijvoorbeeld de eerste of tweede verdieping kom je dus niet bij de vleugel waar de asielzoekers worden opgevangen.
Aan de achterzijde van het Van der Valk-hotel, aan de Hazenweg, is de kans wel groot dat je een asielzoeker tegenkomt. In groepjes van twee of drie halen de mensen een frisse neus, door een rondje te lopen of te fietsen over het bedrijventerrein. Maar als hotelgast kom je hier eigenlijk niet, en ook hier kunnen de asielzoekers via een eigen in- en uitgang het terrein van de hotelketen op.
Ook bij het avondeten en het ontbijt de volgende ochtend is er geen asielzoeker te bekennen. De groep krijgt zijn eten in het eigen gedeelte van het hotel, zo blijkt. Een praatje maken met de mensen zit er niet in en de groep kan dus ook niet in het gedeelte van het hotel komen waar mensen genieten van een weekendje weg.
De groep van 120 asielzoekers wordt voor minimaal een half jaar, maar waarschijnlijk langer, opgevangen in het Hengelose hotel. Voor het COA is dat een dure maatregel, erkende de organisatie eerder. "Wij hebben ook liever goedkopere, reguliere opvang, maar dan moeten die plekken er wel zijn", zei een woordvoerder. Hoeveel geld Van der Valk krijgt voor de opvang, is nu nog onduidelijk.
De conclusie luidt echter dat reguliere hotelgasten weinig tot niets merken van de opvang hier.